Šabačka Mlekara pomoću DM koda ispunjava stroge zahteve

Mlekara Šabac, jedan od naših klijenata sa kojim ostvarujemo dugogodišnju saradnju, lider je u mnogim oblastima svog poslovanja, a sada ponovo korak dalje kroz usvajanje nove tehnologije.

U pitanju je DATA MATRIX tehnologija pečatnog naziva koja se bavi obeležavanjem i praćenjem proizvoda. Praktično, sistem prati svaki proizvod pojedinačno od proizvodnje do ulaska u maloprodajne objekte, na rafove sa robom.

Kompanija poput Mlekare Šabac zna šta je potrebno da bi se održalo tržište koje obuhvata – celi svet 😊

Od Rusije do Sjedinjenih Država, Mlekara se sada može potpuno posvetiti daljem poboljšanju iskustva kupaca, jer ispunjava stroge zahteve plasiranja proizvoda. Rusko tržište, na kome je kompanija prisutna više od 10 godina, nedavno zahteva da svaki proizvod ima svoj QR kod tako da se kupac na licu mesta može informisati o konkretnom komadu. Konkretno, DATA MATRIX je razvio svoj DM kod koji nosi sve podatke kojima kupac pristupa putem aplikacije na telefonu.

malo o DM kodu

Data Matriks Code je 2D bar kod koji može da uskladišti veliku količinu podataka.

Za razliku od 1D bar koda koji čuva podatke u liniji crnih i belih traka, 2D bar kod čuva mnogo više podataka u mreži crno-belih kvadrata koji se mogu rasporediti u kvadratnom ili pravougaonom obliku.

Pomalo liče na male ukrštene reči i često se nalaze na ambalaži, posterima a nalazimo ih i u proizvodnji za različita obeležavanja/informisanja. Podaci se skladište i horizontalno i vertikalno, što rezultira znatno većim kapacitetom skladištenja od 1D bar koda. 2D bar kodovi su mašinski čitljivi i mogu da prenesu tekstualne ili numeričke podatke u treptaju elektronskog oka.

Data Matriks kod je naziv koji se daje određenom tipu 2D bar koda kako je definisano međunarodnim standardom ISO/IEC 16022.

Svaka matrica podataka ima 2 čvrste susedne ivice koje formiraju oblik „L“. Ovo 'L' se naziva "šablon pronalaženja" i osigurava da se kod može pročitati bez obzira na njegovu orijentaciju. Data Matriks kodovi su formirani od niza kvadrata jednake veličine i tako su idealni za obeležavanje mašinama koje ostavljaju tačkasti otisak. Svaki Data Matriks može da uskladišti do 3116 brojeva ili 2335 alfanumeričkih znakova iz punog ASCII opsega, a ovi podaci se čak mogu šifrovati iz bezbednosnih razloga.

Ključna prednost Data Matriks-a je zaštita od greške.

Kodovi mogu biti dizajnirani tako da se osigura da se većina podataka može povratiti čak i kada su delimično oštećeni ili prikriveni. QR kod (quick response code) je još jedan tip 2D bar koda, koji je prvi put razvijen u japanskoj automobilskoj industriji, ali je od tada postao široko korišćen u reklamnim aplikacijama. Količina podataka koja se može uskladištiti u QR kodu zavisi od tipa podataka i nivoa ispravke greške. Postoje četiri nivoa korekcije, što je viši nivo, manji je kapacitet skladištenja. QR kod je prepoznatljiv po tri različita kvadrata na uglovima. Veruje se da su Data MatrikS kodovi sigurniji (manje hakovani) kodovi i favorizovani su tamo gde se visoka bezbednost smatra važnom.

TRASING ima svoje učešće u ovom procesu i mi smo ponosni na to: naš TS Transportni Sistem za posude zapremina 0,10 i 0,25l izveden je u PFX DRY RUNNING tehnologiji – sistem člankastih traka bez podmazivanja kako bi sistem bio što čistiji, na višem higijenskom nivou i sa pogodnim afektom na mikroklimu – savršeno rešenje za stroge zahteve koje je Mlekara imala ispred sebe. Pogledajte video sa tog projekta:

Comments are closed.