Uprkos tome što su skladišta i distributivni centri izgrađeni sa kapacitetom projektovanim prema sadašnjim i budućim potrebama, skoro uvek im vremenom ponestane prostora. Skoro svaki od ovih objekata se na kraju suočava sa povećanim potrebama za zalihama, rastućim brojem SKU-a (Stock Keeping Unit – jedinično ili zbirno – osnovno pakovanje koje se skladišti), akvizicijama, spajanjima, poboljšanim i povećanim zahtevima za korisničku podršku i još mnogo toga, zahtevajući dodatni prostor. Zvuči začuđujuće ali mnogi tlocrti ne uzimaju u obzir faktore kao što su vertikalni prostor ili skladište velike gustine.

Dok su zeleni projekti (green field, oni koji se grade od “praznog lista papira”) u mogućnosti da ugrade ove faktore u dizajn skladišta, prethodno uspostavljeni objekti (brown field – objekti izmenjene namene, skladišta koja nisu primarno projektovana kao skladišta) nemaju luksuz da počnu od nule. U ovim slučajevima, pokušaj da se drži korak sa napretkom tehnologije znači optimizaciju trenutnog prostora u skladištu.

Dobra vest je da, iako ovaj zadatak može biti izazovan, optimizacija tlocrta (lejauta – lay-out) vašeg skladišta je izvodljiva uz pravu kombinaciju automatizacije i iskorišćenja prostora. Evo pet saveta koji će vam pomoći da optimizujete izgled i funkciju vašeg objekta, kao i kako sistem integrator, kao što je Trasing, može pomoći.

5 saveta za optimizaciju lejauta skladišta

  1. Iskoristite svoj vertikalni prostor

Jedna od prvih stvari koje treba da procenite kada optimizujete svoj objekat je koliko dobro trenutno koristite svoj vertikalni prostor. Područje iznad magacinskih operacija često je neupotrebljeno, ali ima potencijal da poboljša efikasnost.

Na primer, razmislite o primeni “overhead” transportnog sistema odnosno sistema koji se kači za plafon objekta ili je pak na konstrukciji koja ga odiže na veću visinu. Ovaj transportni sistem radi iznad oblasti sa primarnim saobraćajem. Može da transportuje kartonske ambalaže, torbe, delove, teže jedinične komade i još mnogo toga. Slično, GOH (Goods On Hanging – odeća na vešalicama) sistemi i džepni* sorteri koriste inače izgubljeni prostor iznad glave. Važno je zapamtiti da je skladište mnogo više od poda, zato budite sigurni i maksimalno iskoristite sav prostor koji vam je na raspolaganju.

*Džepni Sorter / Pocket Sorter

Džepni sistem za sortiranje je sistem za sortiranje “iznad glave” (over-the-head) koji može biti opremljen adapterima za džepove za sortiranje i/ili adapterima za vešalice. I viseća (na vešalicama) i ravno upakovana (u džepovima) roba se transportuje i sortira u jednom sistemu.

Karakteristika džepnog sistema sortiranja je njegov jedinstveni algoritam za sortiranje: matrično sortiranje (Matrix Sorting). Matrično sortiranje stavlja delove porudžbine koji su birani u različitim zonama skladišta u precizan redosled i spaja viseću i ravno upakovanu robu na jednoj stanici za pakovanje gde će operater pripremiti porudžbinu za otpremu.

Džepni sistem za sortiranje je idealan za modu i maloprodaju, kao i za e-trgovinu i višekanalne aplikacije te je stoga sastavni deo inovativnih rešenja za komisioniranje “robe do osobe” (Goods To Person).

Džepni sorteri mogu da obrađuju širok spektar proizvoda. Ovo ih čini dobrim rešenjem za sortiranje, savršeno pogodnim za operacije koje obrađuju veoma različite porudžbine ili vrste proizvoda. Sve dok predmet stane u “torbicu” i ne prelazi ograničenje težine, njime može rukovati džepni sorter.

  1. Rešite aplikacije koje zahtevaju rad

Nažalost, magacinska industrija stalno doživljava ogroman nedostatak radne snage svuda. Objekti nisu u mogućnosti da pronađu broj zaposlenih koji im je potreban da bi ispunili nivoe obećanih poslovnih usluga. Kao rezultat toga, dosta vremena se gubi u skladištu sledećim radnim aktivnostima:

Sakupljanje porudžbina: Sakupljanje troši približno 55% ukupnog rada objekta. Eliminisanje potrebe za hodanjem (operatera) i lociranjem (artikala) upotrebom automatizacije može smanjiti zahteve radne snage za komisioniranje porudžbina za približno 66%!

Sečenje i dekantiranje kutija: Sečenje i formiranje kutija čine 25% ukupnog rada objekta, sečenje i dekantiranje nisu samo naporni procesi, oni takođe predstavljaju rizik od povrede zaposlenih u skladištu. Automatizacija može uštedeti skoro 80% kašnjenja vezanih za rad u ovom procesu!

Pakovanje: Pakovanje čini 20% rada u skladištu i rizikuje od ljudske greške ako se automatizacija ne koristi pravilno. Lako je slučajno ubaciti pogrešan dokument u pogrešan kontejner. Automatizovani proces slanja može smanjiti ovaj dugotrajni rad do 55%.

Danas, optimizacija vašeg skladišta zahteva određenu upotrebu automatizacije. Uz trenutnu nestašicu radne snage, automatizacija nije samo pogodnost, već i podsticaj za poslovanje. Minimizira vreme putovanja i drastično smanjuje vreme izvršenja kod aplikacija (pod aplikacijom ovde se misli na operaciju unutar procesa) koje zahtevaju rad.

Trasing ima odgovor za operacije koje zahtevaju rad i pomaže klijentima da tačno procene kako da iskoriste automatizaciju za rešavanje aplikacija koje zahtevaju rad.

  1. Iskoristite dostupne softvere

WES – softver za sistemsko izvršavanje u skladištu ili WMS softver –  neverovatno su dragoceni za skladišne operacije. Oni orkestriraju vaš objekat i njegove višestruke zone kako bi izbalansirali i alocirali rad i poboljšali performanse opreme radi poboljšanja efikasnosti. Softver treba eliminisati ostrva automatizacije i stvoriti jedan koherentan i efikasan sistem.

Da biste osigurali uspešnu integraciju, pokušajte da pronađete softver koji su napravili stručnjaci sa dokazanim iskustvom u logistici.

  1. Optimizujte svoje skladište

Iznenadili biste se koliko prostora možete da uštedite optimizovanjem prostora za skladištenje. Ugradnja AS/RS (sistem koji automatski ulaže i izuzima robu u i iz skladišta) sistema u vaše skladište može ukloniti potrebu za ljudskim radnikom da upravlja viljuškarom ili drugom mašinom za ručno preuzimanje skladišnih artikala. Autonomni mobilni roboti (AMR), šatlovi i drugi oblici AS/RS zahtevaju manje skladišnog prostora dok obezbeđuju skladištenje i preuzimanje velike gustine. Ovi AS/RS sistemi od robe do osobe mogu uštedeti do 85% vašeg prostora dok smanjuju radnu snagu za 2/3.

  1. Automatizujte svoje skladište

Automatizacija je neophodna da bi moderna skladišta postala profitni centri i da bi njihove kompanije uspele. Prateći relevantnu metodologiju, možete biti sigurni da je ispravan nivo automatizacije planiran i implementiran, ili pak nije i koji su nedostaci. Pored uštede vremena, automatizacija skladišta može znatno poboljšati efikasnost i pomoći u izgradnji uspeha.

Mnogi zadaci koji su ranije vršeni ručno mogu se obaviti brže i preciznije putem automatizacije. Štaviše, ljudi nisu prikladni za obavljanje zadataka koji se ponavljaju a koji zahtevaju dosta pažnje – ovo stvara prostor za ljudske greške. Automatizacija ubrzava ove procese i pojednostavljuje ih kako bi se osiguralo da je proces otporan na greške.

Automatizacija takođe može da smanji vreme hodanja za vaše saradnike. Roboti i transporteri donose robu radnicima, a ne radnici koji ih preuzimaju ručno. Ovo štedi vreme prilikom sakupljanja, odlaganja i preuzimanja sa lokacija za skladištenje. Takođe pomaže u smanjenju potrebne radne snage u vašem objektu.

Ako vam se čini da je automatizacija celog objekta nemoguća, razmislite o automatizaciji određene zone ili aplikacije u okviru vaših operacija. Identifikujte oblasti koje su “najveće usko grlo” i odredite kako da automatizujete ove operacije. Približavanje automatizaciji zonu po zonu, na dugoročnoj osnovi može učiniti težak prelazak na automatizaciju daleko lakšim za upravljanje.

Izazovi optimizacije skladišta

Izazov optimizacije u velikoj meri zavisi od prirode objekta. Dok zeleni projekti koji se optimizuju pre izgradnje obično imaju daleko lakšu situaciju u poređenju sa postojećim objektima, to ipak nije luksuz koji većina menadžera ima. Stoga je važno da budete spremni za prepreke u promeni postojećeg tlocrta/lejauta.

Jedan od najvećih izazova sa kojima se skladišta susreću kada pokušavaju da primene promene je limitirano znanje ili nepisane informacije koje zna samo nekoliko ljudi. Problem nastaje kada ovi pojedinci napuste kompaniju i ponesu svoje znanje sa sobom. Prednost upotrebe softvera je u tome što je ovo znanje, umesto da bude ograničeno na nekoliko pojedinaca, ugrađeno u sistem. To znači da bez obzira na promet koji se bude dešavao, firma neće umanjiti operativno znanje kada zaposleni napuste kompaniju.

Zašto biste trebali uzeti u obzir sistem integratora

Kada optimizujete svoj objekat, unutrašnje barijere i mentalne blokade je vrlo teško prevazići. Ovde pouzdani sistem integrator kao što je TRASING može biti vrlo dragocen za vaš objekat i posao u celini.

Pored znanja i skoro 40 godina stručnosti koje donosimo, takođe smo u mogućnosti da pružimo nove, moderne ideje za tlocrte vašeg skladišta. Naš tim stručnjaka može vam pomoći da napravite dizajn skladišta koji će maksimalno iskoristiti vaš horizontalni i vertikalni prostor, kao i da optimizujete vaše skladišne procese.

Iako postoji mnogo metoda optimizacije koje funkcionišu za različite objekte, ne postoji jedinstveni pristup redizajnu izgleda skladišta. Svako skladište ima jedinstvene potrebe na osnovu svoje veličine i industrije koje se moraju uzeti u obzir, a Trasing metodologija osigurava da je konačno rešenje prilagođeno specifičnim potrebama vašeg objekta.

Ako ste zainteresovani da saznate kako vam možemo pomoći da pronađete rešenja za optimizaciju rukovanja materijalima u vašem skladištu, zakažite konsultacije da biste razgovarali sa članom našeg tima.

Priprema: Trasing Media, Januar 2023.

Comments are closed.