CROSS BELT sorteri: sve što treba da znate

Tehnologija automatizovanog sortiranja omogućila je savremenu obradu porudžbina – sa manjim, brojnijim nalozima i zahtevima isporuke istog ili sledećeg dana. Bez automatizovanih sredstava za sortiranje jedinica, paketa i porudžbina, bilo bi neverovatno teško, ako ne i nemoguće, ispuniti zahteve savremenog kupca.

Važna razlika u cross belt tehnologijama je upotreba modularnog dizajna. Pošto poprečni transporter koristi modularnu konstrukciju, integrator kao što je Trasing može da isporuči sisteme koji su brži, često jeftiniji i lakši za održavanje i rad. Ovo su ključne razlike na tržištu cross belt sortera.

Iako je automatizovano sortiranje moćan alat, važno je napomenuti da danas postoji mnogo različitih tipova sortera. Koji je pravi za vašu operaciju zavisiće od vaših zahteva za kapacitetom obrade, kao i od specifičnih zahteva i karakteristika objekta/tereta koji se procesuira.

Jedan vrlo moćan i popularan vid sortiranja, posebno u operacijama koje zahtevaju visoke protoke, je sorter sa poprečnim trakama – cross belt sorter.

U nastavku istražujemo sve što treba da znate o sorteru sa unakrsnim trakama: različite aplikacije za koje možete da ga koristite u svom skladištu, vrste operacija za koje je najpogodniji i novi razvoj tehnologije robotskog sortiranja koji bi mogao biti održiva opcija .

Detalj unakrsnog sortera

Šta je unakrsni (Cross-Belt)sorter?

Unakrsni sorter je tip sortera koji je izgrađen na “neprekidnoj traci”. Minijaturni trakasti transporter nosi objekat za sortiranje i nalazi se na “beskonačnoj” traci (izraz za zatvoreni sistem trake ili lanca kome su spojeni početak i kraj te otuda – beskonačna). Kada narudžbina tj transportovani objekat dođe do svog “skretanja”, ovaj minijaturni trakasti transporter se aktivira, preusmeravajući proizvod sa neprekidne trake – ili niz “chute” transporter (naziv za transporter nalik čeličnom toboganu) ili na običan transporter za odnošenje – to može biti na primer garvitacioni transporter sa rolnama ili točkićima, ili pak transporter sa sopstvenim pogonom – sve zavisi od objekta/predmeta transporta i konfiguracije izlaza sa sortera.

U zavisnosti od specifičnog modela koji je primenjen, broja preusmeravanja i vrste proizvoda koji se prenosi, moguće je postići brzinu protoka od približno 25.000 jedinica na sat. Ovo je među najbržim i najvećim brzinama protoka od svih konvejera sa beskonačnom trakom.

Unakrsni kros belt sorteri su posebno pogodni za rukovanje kartonskom ambalažom, polietilenskim kesama, torbama i pojedinačnim jedinicama koje teže između 10 i 30 kilograma. Pošto je površina za nošenje ravna, poprečni transporter obično nije pogodan za rukovanje predmetima koji bi se mogli kotrljati, kao što su lopte ili cilindri.

Nazivi koje koristimo za Kros Belt sorter:

  • Kros Belt (Cross Belt) sorter
  • Unakrsni sorter (horizontalni unakrsni, vertikalni unakrsni)
  • Poprečni sorter (horizontalni poprečni, vertikalni poprečni)

Mala digresija: osnovno i ukratko o sorteru sa nagibnom platformom (tilt-tray sorter)

Unakrsni sorteri se često razmatraju zajedno sa sorterima (tilt-tray sorters*) sa nagibnom platformom zbog određenih sličnosti koje dele. Međutim, važno je prepoznati da su to različite tehnologije, od kojih je svaka bolje prilagođena različitim potrebama. Iako oba uređaja za sortiranje mogu da zadovolje vaše potrebe, unakrsni sorter je često malo nežniji u poređenju sa nagibnim i može imati nešto veći protok. Pored toga, možete pecizno da pozicionirate objekat na poprečni transporter na način koji nije moguć na nagibnoj platformi, imate malo više kontrole sa kros beltom jer postižete optimalno preusmeravanje. Iako su sve to prednosti kros belt sortera u odnosu na nagibni, on ne zaostaje već se drugačijim karakteristikama bolje prilagođava nekim drugim aplikacijama. Zato ćemo naredne pasuse posvetiti TILT TRAY NAGIBNOM SORTERU, pa se vraćamo na kros belt poprečni.

Primer Tilt Tray sortera čiji nosači se "naginju" i tako izbacuju teret na destinaciju

* Tilt tray sorter – Nagibni transporter za sortiranje 

Sorter sa nagibnim ležištima je veoma pouzdan i efikasan sistem za sortiranje. Može se konfigurisati kao petlja ili linearna konfiguracija u zavisnosti od raspoloživosti prostora i zahteva vaše aplikacije. Nagibna posuda se sastoji od kombinacije nagibnih ležišta i žlebova koji isporučuju proizvode na dodeljenu lokaciju.

Artikli ili paketi se ručno ili automatski unose u sorter sa nagibnim platformama na osnovu porudžbina koje su preuzete preko softvera za naručivanje. Proizvodi se skeniraju na indukciji (ulazu na sorter) i kada proizvod dostigne zadatu lokaciju, ležište se naginje, a proizvod se ispušta niz dodeljeni žleb. 

Karakteristike sortiranja nagibnim sorterom

Jedno od fleksibilnijih rešenja za sortiranje na današnjem tržištu.

Može da podnese širok spektar tipova proizvoda, veličina i težina.

Duži artikli se mogu sortirati korišćenjem pristupa dvostrukog ležišta

Dizajn sistema je modularan i fleksibilan 

Brzina

Lako se održava sa vrlo malo pokretnih delova i izuzetno dobrim karakteristikama dugotrajnosti

Konfiguracija petlje omogućava odredište sortiranja unutar i izvan petlje

Prednosti transportera za sortiranje sa nagibnim platformama

Sorteri sa nagibnim platformama nude mnoge jedinstvene karakteristike koje drugi brzi sorteri možda neće moći da postignu. Na primer, nežno rukovanje mnogim tipovima proizvoda pri velikoj brzini i velikom protoku (iako smo rekli da je kros belt još nežniji)

Nežno i precizno rukovanje širokim spektrom proizvoda

Skalabilna i proširiva tehnologija

Efikasna potrošnja energije

Dokazana tehnologija sa impresivnim radnim vekom

Jednostavno održavanje

Idealan je za veliki broj lokacija za sortiranje i dizajniran je za buduće širenje

Nivo buke je mnogo niži od drugih tipova sistema za sortiranje

Zahtevi za radnom snagom su dramatično smanjeni

Aplikacije za transportne trake za sortiranje sa nagibnom platformom

Primene za transportne sisteme Tilt Tray Sorter su ogromne. Zajednički imenitelj je zahtev za brzim i pouzdanim sortiranjem sa fleksibilnošću da se menja kako se vaši zahtevi menjaju. Neke aplikacije uključuju:

Cross docking* operacija

Kitting*

Mešovito sortiranje pošte

Rukovanje malim i velikim paketima

Rukovanje poli vrećama

Ulazno sortiranje za odlaganje

Odeća

Medicina i farmacija

nazad na unakrsne sortere

Aplikacije za CB/kros belt sortiranje

Unakrsni sorter je posebno dizajniran da se koristi za sekvenciranje i sortiranje u okviru vaše operacije. Imajući to u vidu, može se koristiti u brojnim aplikacijama u okviru svoje uloge sortera, uključujući:

Izvršavanje narudžbina u distributivnim centrima

Poštarina

Pretovar

Kitting*

Povraćaj i dopuna maloprodaje

Mešovito sortiranje pošte

Ulazno sortiranje do odlaganja

Kao što je gore pomenuto, unakrsni sorter je jedan od najbržih sortera na tržištu danas, sposoban da sortira do 25.000 jedinica na sat. Ovo ga čini idealnim izborom za bilo koju operaciju koja zahteva sortiranje velikom brzinom i veliku propusnost. Operacija e-trgovine koja obrađuje veliki broj malih porudžbina verovatno će postići veliki uspeh sa unakrsnim sorterom.

* značenja

* Cross Docking Značenje

Crossdocking je logistički termin koji označava praksu da se iz dolazeće pošiljke (kamiona, vagona itd.) sa malo ili bez skladištenja pretovare potrebni materijali na odlazeću pošiljku (kamion, vagon itd.). U praksi se to može izvesti spajanjem dve ili više pošiljke ili pak prepakivanjem više artikala iz pojedinih pošiljki u jedinstvenu pošiljku koja odgovara klijentu.

U teoriji cross-docking ne podrazumeva skladištenje tokom pretovara, no u praksi su često potrebni značajni skladišni kapaciteti.

* Kitting Značenje

Kitting uključuje uzimanje različitih pojedinačnih proizvoda i njihovo uparivanje kako bi se kreirao novi SKU* koji uključuje više proizvoda, ali se prodaje kao jedan artikl. Imate mogućnost da ih brzo pošaljete zajedno, umesto da ih birate i pakujete pojedinačno, što može oduzeti više vremena.

*SKU Stock Keeping Unit (pojedinačni artikal) predstavlja pojedinačni artikal. SKU je svaki proizvod koji se može razlikovati u odnosu na neki drugi proizvod iste kompanije.

Obično kada se ispunjava narudžbina za pojedinačne proizvode, artikal se nalazi preko SKU koda u sistemu upravljanja skladištem. Sa kompletom spajate stavke koje se obično naručuju zajedno kako biste napravili jednu jedinicu koja se čuva u vašem skladištu do otpreme. Prednost ovoga je što možete brzo i lako locirati artikle kao paket i ne morate da brinete o sastavljanju različitih proizvoda nakon što je porudžbina poslata.

Najnovija dostignuća u tehnologiji unakrsnih sortera

Jedan od najvećih nedavnih napretka za sortere sa unakrsnim trakama bio je razvoj linearnog modela (za razliku od originalnog modela zasnovanog na “petlji”). Linearni model može biti odličan način uštede prostora u skladištu ili distributivnom centru koji nema puno dodatnog prostora. Naravno, neće funkcionisati za sve operacije, pa je važno da pažljivo procenite svoje opcije pre nego što ih izvršite.

Pored toga, nove indukcione tehnologije su omogućile da se automatizuje još veći deo procesa sortiranja i još više smanje troškovi rada. Pri indukcionom tehnologijom se misli bukvalno na tehnologiju ulivanja/ulaska objekta na sorter.

Nedavno je razvoj autonomnih mobilnih robota (AMR) doveo do različitih opcija sortiranja koje su fleksibilnije, pristupačnije i skalabilnije u poređenju sa tradicionalnim sortiranjem zasnovanim na transporteru. Sistem se sastoji od pojedinačnih botova* umesto jednog komada mašinerije.

Postoji širok izbor AMR-a koje ćete moći da iskoristite u vašem objektu. 

*Bot značenje

BOT je skraćeni naziv za softverskog robota, odnosno inteligentnog softverskog “agenta” koji često uključuje i elemente veštačke inteligencije.

 

Bot, kao i drugi roboti, ima ulogu da zameni rad čoveka ali u ovom slučaju u virtualnom svetu. Bot može da krstari samostalno internetom, pravi lažne korisničke naloge, šalje imejl poruke, koristi čet, moderiše sadržaj nekog sajta, izvrši hakerski napad na neki sajt i još mnogo toga, u zavisnosti čemu je namenjen odnosno kako je programiran. Sve više današnjih sajtova koriste zaštitu od nepoželjnih (stranih) botova ali koriste i svoje botove kako bi uređivali ili moderisali sadržaj.

Cross belt - unakrsni sorter

CB (cross belt) sorter nudi najvišu propusnu stopu u industriji. Lako se prilagođava čvorištima kurirskih kompanija, kao i distributivnim centrima gde su karakteristike proizvoda veoma različite u zavisnosti od industrije, kao što su: tekstil, obuća, aerodromi itd.

Unakrsni sorter dolazi u sledećim verzijama:

Horizontalni unakrsni sorter

Njegova glavna karakteristika je prilagodljivost. Ovo je veoma uobičajen alat u oblastima dvosmernog sortiranja (levi i desni izlazi); osim toga, pošto je sistem "beskonačan", omogućava recirkulaciju.

Vertikalni unakrsni sorter

Ova linearna oprema ima mnogo primena zbog svog kompaktnog dizajna. Obično su izlazi postavljeni veoma blizu jedan drugom.

Važno!

Ne ugrožavajte svoje procese tako što ćete imati neadekvatan dizajn unutar logistike u svom distributivnom centru. Pozovite nas danas i podelite sa nama svoje poslovne planove, zajedno možemo da odredimo najbolju opciju za automatizaciju vaših proizvodnih procesa.

INTERROLL "Cross Belt" sorter

Sorteri su potrebni na različitim mestima u intralogistici, kao što su oblasti za prijem, komisioniranje i otpremu robe. Sa horizontalnim i vertikalnim unakrsnim sorterima, Interroll nudi dva dokazana rešenja za pouzdano i isplativo sortiranje jediničnih tovara kao što su kartoni, paketi, upakovana hrana, itd. Kao odgovor na povećanu globalnu potražnju za tehnologijom brzog sortiranja i rastuću raznovrsnost robe, Interroll je lansirao novi unakrsni sorter MKS025H visokih performansi.

Danas, oko 500 Interroll Crossbelt Sortera već koriste širom sveta lideri u industriji kao što su Amazon, DHL, FedEk, UPS, Hugo Boss, Inditek (ZARA), Zalando i švajcarski, austrijski i kineski poštanski sistemi. Za ovo rešenje za automatizaciju koriste se manje složeni sistemi upravljanja.

Stoga, nema potrebe za skupom stručnošću za instalaciju, održavanje ili rekonfiguraciju sistema. Jedinstveni princip dizajna obezbeđuje maksimalnu dostupnost, veoma dug radni vek sistema, niske operativne troškove i brz povrat ulaganja.

dve vrste INTERROLL unakrsnog sortera:

Horizontalni poprečni sorter

Horizontalne poprečne trake za sortiranje mogu se prilagoditi zahtevima koje nameće raspoloživi prostor i omogućavaju fleksibilno pozicioniranje dovoda i krajnjih tačaka. Energetski efikasan unakrsni sorter visokih performansi je pogodan za aplikacije i industrije gde veličina i težina predmeta igraju centralnu ulogu. Razvrstava materijal do maksimalno 50 kg, npr. kartonske kutije, paketi, mala pakovanja, upakovana hrana, kataloška roba, podstavljene koverte, multimedijalni proizvodi, odeća itd.

Vertikalni poprečni sorter

Efikasno rešenje za sortiranje koje štedi prostor zasnovano na principu mehaničkog sortiranja. Vertikalni poprečni sorter sortira materijal do maksimalno 35 kg, npr. kartonske kutije, paketi, mala pakovanja, upakovana hrana, kataloška roba, postavljene koverte, multimedijalni proizvodi, odeća itd.

Interol-ov vertikalni kros belt sorter

Infeeds & Destinations - Za veću propusnost i veću pouzdanost procesa

Novi dovodni transporter nudi sve prednosti fleksibilnosti i efikasnosti modularne transportne platforme. Novi magnetni regulator brzine MSC 50 pruža valjkastim transporterima značajno poboljšanu funkcionalnost, što rezultira većom pouzdanošću procesa.

Infeeds – transporteri koji se “ulivaju” u sorter

Zasnovan na dizajnu Interroll-ove uspešne modularne transportne platforme (MCP), novi transporter nudi sve prednosti, fleksibilnosti i efikasnosti modularne transportne platforme. Po prvi put, moćni i kompaktni sinhroni motori doboša pokreću kompaktne transportne trake, eliminišući potrebu za bočno postavljenim motorima sa reduktorima. Ovo omogućava ugradnju većeg broja dovodnih transportera. Pošto se koriste elastične trake, pojedinačni transporteri trake u sekcijama transportera mogu biti veoma kratki ako je potrebno. Na primer, može se postići odnos dužine i širine od 1:2, omogućavajući velike brzine transporta i veoma male udaljenosti između pojedinačnih predmeta koji se transportuju. Ovo takođe omogućava transport male robe.

Novi dovodni transporter se sastoji od nekoliko trakastih transportera koji se pokreću nezavisno jedan od drugog. Ovo omogućava da se brzine transporta precizno podese zahtevima odgovarajućeg sortera, tako da se postigne optimalna brzina unosa transportovane robe. Ako, na primer, nekoliko paketa treba da se uvede u tok robe, odgovarajuće brzine se mogu povećati ili smanjiti na način da se paketi mogu nesmetano ubaciti na slobodne nosače na liniji za sortiranje.

Interol-ov horizontalni kros belt sorter

Inspirisani efikasnošću

Osnovan 1959. Interroll je porastao i postao vodeći svetski dobavljač ključnih proizvoda za internu logistiku. Bilo da su kutije, palete ili mekana roba u pitanju, nijedan drugi dobavljač nema tako kompletan asortiman proizvoda u ponudi. Zbog toga svetski sistem integratori, OEM proizvođači i operateri biraju Interroll kao partnera za njihovu unutrašnju logistiku. Interroll globalna mreža obezbeđuje brzu isporuku i vrhunsku uslugu za svakog kupca. 

Trasing i Interroll su partnerske kompanije sa posebnim strateškim ugovorima o saradnji. Trasing pruža podršku u Interroll-ovim projektima u Regionu, ali na prvom mestu koristi tehnologiju, proizvode i rešenja u svojim projektima. Prepoznat kao lider u oblasti Rukovanja Materijalima na teritoriji bivše SFRJ, Trasing uživa status APPROVED ACCELERATOR.

Nagrada za Logistički Projekat godine za 2021-u, Trasing je dobio za sistem za rukovanje i sortiranje kutija u distributivnom centru (M&M, Beograd)  koristeći isključivo tehnologiju ove kompanije.

Kontaktirajte nas za sva pitanja i potrebe koje imate u vezi vašeg sortera. To ne mora biti “cross belt” sorter. Trasing je ovladao nizom tehnologija za ovu namenu te je “unakrsni sorter” samo jedna od njih.

Comments are closed.