Transportne trake su jedan od najpoznatijih delova opreme u logističkom i proizvodnom sektoru. Kada neko zamisli fabriku, verovatno zamišlja radove u toku, i pokretne trake koje beskrajno vijaguju kroz fabričke hale. Pokretne trake često vidimo na blagajnama prodavnica i super marketa, na kontrolnim punktovima aerodroma i na preuzimanju prtljaga, na trakama za trčanje u teretani, i širom industrijskih i poslovnih objekata. Postale su tako blisko povezane sa logistikom i proizvodnjom zbog svoje neuporedive efikasnosti, svestranosti i dugogodišnje istorije.

Kada su izumljene transportne trake?

Istoričari raspravljaju o tome kada su se pojavile prve pokretne trake. Mnogi veruju da su se najraniji ručni transporteri od drveta i kože prvi put pojavili kasnih 1700-ih. Prva transportna traka kakvu danas poznajemo radila je 1892. na prevozu uglja, rude i sličnih proizvoda. Istoričari pripisuju ovaj izum Tomasu Robinsu, koji je razvio niz rešenja koja su ultimativno vodila ka kaišu odnosno traci za teške uslove rada i velika opterećenja.

Do 1892. godine, serija izuma doprinela je razvoju tehnologije. Američki pronalazač Oliver Evans, najpoznatiji po pronalasku automatizovanog mlina, uključio je sistem drvene pokretne trake u svoj patentirani dizajn 1790. Njegov pronalazak, koji je takođe uključivao elevatore sa kašikama i modifikovane arhimedove pužne transportere, dao je mlin za brašno sposoban za kontinuiranu proizvodnju sa nula ljudskog rada. Nakon što je mlin Džozefa Tatnala, vodećeg mlinara u to vreme, zaradio sjajnih 37.000 dolara u svojoj prvoj godini, pronalazači u različitim industrijama shvatili su potencijal pokretne trake na putu povećanja efikasnosti.

Transportna traka je prešla dug put od 1790-ih. Od svog početka, transportne trake su poboljšale efikasnost. Svaka iteracija je ponudila različite prednosti produktivnosti. Inovacije su omogućile većem broju industrija da iskoriste prednosti transportnih traka, a danas skoro svaki sektor industrijskog tržišta koristi pokretne trake u nekom obliku
TRASING
Intralogistika

Pokretne trake na parni pogon stigle su 1804. godine (parne mašine su postojale mnogo pre pokretnih traka sa ručnim pogonom, tako da nije trebalo dugo da se tehnologije spoje. Sa uvođenjem parne snage, transporterima više nisu bile potrebne ručne poluge ili ljudski rad da bi se traka pomerala. Ova inovacija je bila usklađena sa britanskom industrijskom revolucijom u 18. veku), kada je britanska mornarica počela da ih koristi u svojim kuhinjama (mašine su korišćene da se pojednostavi pečenje keksa. Ova inovacija učinila je mnogo efikasnijom ishranu mornara u najvećoj svjetskoj mornarici). Godine 1844, kada je Čarls Gudijer izumeo vulkanizovanu gumu, trakasti transporteri postali su izdržljiviji i moćniji. Vulkanizirane gumene transportne trake bile su otpornije na toplotu od prethodnih modela. Para je ostala njihov primarni izvor energije sve dok Robins nije izumeo ono što bismo danas smatrali modernom pokretnom trakom.

Znamo da su najraniji sistemi pokretnih traka postojali od 1790. godine jer su uključeni u dizajn mlina za brašno Olivera Evansa. Nije jasno ko je bio njihov originalni pronalazač ili kada su se prvi put pojavili. U ovim primitivnim dizajnima, okvir transportera je bio jednostavan ravan drveni krevet sa pojasom koji ide preko njega. Upravljali su se ručno pomoću ručnih poluga i sistema remenica. Same trake su se sastojale od kože, platna ili gume, a najraniji su bili od kože.
TRASING
Intralogistika

Švedska kompanija Sandvik AB izumela je čelične transportne trake 1901. godine, ubrzo nakon Robinsovog pronalaska. Čelik je omogućio da ovi jednostavni sistemi izdrže zahteve industrijske upotrebe. Kada su Sandvikove čelične transportne trake pojavile, brzo su postale najpopularnija opcija za rudarske operacije. U roku od nekoliko godina, i prehrambena industrija je usvojila čelične transportne trake. Prvi evropski proizvođač koji je integrisao pokretne trake verovatno je bila kompanija za proizvodnju kafe Kaffee HAG, poznata i kao Coffee HAG. Prvi proizvođač kafe bez kofeina na svetu počeo je da proizvodi 1907. godine u Bremenu u Nemačkoj. Zahvaljujući njihovim transporterima, Kaffee HAG je mogao da preradi oko 6 (šest) tona kafe svakog dana.

Od tada, mnoge kompanije su nastavile da poboljšavaju prvobitni dizajn transportnih traka. Tokom godina, transportne trake su dobile nove materijale, poboljšane oblike i sve veću popularnost.

Nakon uspeha njegovog pronalaska, Robins je osnovao kompaniju Robins Conveyor Belt Company i patentirao trovaljak – sklop sastavljen od tri rolne koji nosi gumenu traku –  1896. Kompanija je menjala vlasnika mnogo puta tokom godina i još uvek postoji kao ThyssenKrupp Robins. Njegova teška transportna traka osvojila je glavnu nagradu na izložbi u Parizu 1900. i prve nagrade na izložbi u Saint Louisu i Pan-American Exposition-u. To je bila velika blagodat za industrijsku revoluciju koja je već bila u toku, a mnoge industrije su počele da primenjuju tehnologiju.

Sajt kompanije TisenKrups Robins: www.krupprobins.com

Trovaljak Tomasa Robinsa:

Genijalni patent Tomasa Robinsa i danas je u upotrebi: trovaljak na koji dolazi gumena traka koje dobija koritasti oblik - idealan za rasute rudne terete i zemlju
Tomas Robins je izumeo konvejor 1892. On je započeo svoju seriju izuma 1891. kako bi razvio efikasniji način transporta uglja i rude. On je stvorio ono što smatramo modernom pokretnom trakom za kompaniju Tomasa Edisona, Edison Ore-Milling Company, u Ogdensburgu, Nju Džersi. Dobijeni transporter je koristio čelične prazne valjke i trake prekrivene gumom. Ovi materijali u teškim uslovima rada mogu efikasno da prenose teške, abrazivne materijale kao što je ruda gvožđa.
TRASING
Intralogistika

Podzemne transportne trake

Sledeća velika inovacija bila je podzemna transportna traka, koju je rudarski inženjer Ričard Satklif izumeo i patentirao 1905. Dok su transportne trake već imale primenu u rudarskoj industriji, još se nisu koristile pod zemljom. Trebale su im neke adaptacije da bi preživele surovo okruženje i radile u skučenim prostorima. Satklifovo rešenje je bio kaiš napravljen od slojevitog pamuka i gume.

Preferirani metod za prenošenje uglja sa izvora na površinske operacije bio je železnički vagon. Trakasti transporter je bio veliko poboljšanje jer su bili pristupačniji i lakši za održavanje od železničkih vagona. Kada bi rudnik došao do kraja svog životnog veka, transporter je mogao da se spakuje i transportuje do sledećeg mesta, za razliku od stalnih šinskih vagona. Iako je zaslužan za pronalazak podzemne pokretne trake, Satklif je svoju proizvodnu kompaniju nazvao „Universal Works“ jer su sistemi bili pogodni za nadzemne i podzemne primene.

Prikaz Podzemnog Transportera

Linija za sklapanje Forda

Iako nije njihov pronalazač, Henri Ford bi mogao biti ime koje se najčešće povezuje sa pokretnim trakama. Kada je 1913. postao prvi proizvođač automobila koji je uveo transportne trake, proslavio je ovaj pronalazak. Inovacije se u to vreme nisu brzo širile, tako da je njegova primena na naslovnoj strani pomogla popularizaciji transportnih traka u više proizvodnih sektora. Ideju je dobio nakon što je proučavao kako je njihova upotreba u klanicama u Čikagu i Sinsinatiju poboljšala efikasnost i produktivnost. Zatim je izgradio kontinuiranu montažnu liniju brenda Oldsmobile i uveo pokretnu traku kako bi ubrzao proces.

Iako je bilo potrebno pet punih godina da promeni svoje fabrike u Ford Motor Company, rezultati su bili zapanjujući. On je smanjio vreme potrebno za proizvodnju Model-T sa oko 12 sati na samo sat i 33 minuta. Godine 1914. Ford je predstavio novi mehanizovani kaiš koji se kretao brzinom od 6 stopa (2,m) u minuti. Do 1919. godine, transportne trake su bile industrijski standard za industriju proizvodnje automobila. Nakon Fordovog senzacionalnog uvođenja, transportne trake postale su sve raširenije tokom 1920-ih. U međuvremenu, u industriji vađenja uglja, oni su narasli na skoro 5 milja.

Pokretna Traka u FORD proizvodnji

Traka od sintetičke tkanine

Dok je Drugi svetski rat (Drugi svetski rat) usporio industriju rudarstva i kamena, bilo je to odlično vreme za pokretne trake. Da bi podržala ratne napore, Amerika je postavila ograničenja na mnoge prirodne materijale, uključujući gumu, platno i pamuk. Da bi se prilagodili, proizvođači su razvili nekoliko kaiševa od sintetičkih tkanina. Sredinom 20. veka, kaiševi od uretana i sintetičke gume stigli su da zamene druge materijale za trake.

Do 1960-ih, lagani, potpuno sintetički kaiševi postali su široko rasprostranjeni. Prednosti sintetičkih traka se i danas shvataju. Sintetički materijal je lagan i fleksibilan. Ovaj kvalitet omogućava transporterima da podnesu velike brzine. Danas pamučni, platneni, gumeni i čelični kaiševi nisu nestali. Sada, kroz ozbiljan izbor, proizvođači mogu odabrati materijal za transportne trake koji je najbolji za njihovu primenu, bilo da je sintetički ili prirodan.

Primer Transportne Trake

Još jedno poboljšanje tokom rata i posle Drugog svetskog rata bio je klinasti remen. Klinasti kaiš je veliko poboljšanje u odnosu na tradicionalni ravni kaiš. Klinasti remeni imaju bočne zidove koji se uklapaju duž određenih žlebova. Njihov jedinstveni oblik omogućavao je transportnim trakama da pomeraju veća opterećenja, što je značajno poboljšalo efikasnost.

Plastični modularni beltovi (trake)

1970-te označavaju prelazak u modernu eru istorije pokretnih traka. Proizvođači su uveli mnoge inovacije koje su učinile sisteme tišim, dugotrajnijim i jeftinijim za održavanje tokom ove decenije. Neki od razvoja uključivali su precizne ležajeve, tihe valjke sa unutrašnjim pogonom i remenice.

Jedna od najrevolucionarnijih inovacija 70-ih, plastične transportne trake, rešila je jedinstvenu potrebu prehrambene industrije. Pošto su se rđa i korozija nagomilale na metalnim trakama, proizvođačima hrane je bio potreban materijal bezbedan za hranu. Godine 1970. kompanija Intralox sa sedištem u Luizijani dizajnirala je i patentirala modularnu plastičnu transportnu traku. Umesto neprekidne petlje od tkanine, ovi kaiševi koriste male plastične blokove koje se šablonski sklapaju u celinu trake.

Modularna Traka, prikaz sa strane

Danas se modularne plastične trake prave od polipropilena, polietilena ili acetala. Plastične transportne trake nude jasne prednosti koje su unapredile industriju. Kao sistemi niske tenzije, plastične modularne trake mogu biti šire nego što su dugačke. One mogu da putuju oko uglova, u krivinama i duž uspona i padova efikasnije od tradicionalnih trakastih transportera. Pošto se lako rastavljaju i čiste, one su do danas industrijski standard za fabrike za preradu hrane, ali sve češće i na drugim mestima – industrija pića, hemije, logistike…

Modularna Traka, prikaz sa strane

Bitni Momenti

Velikobrojan je niz događaja koji su, svaki na svoj način, unapređivali tehnologije transportera i transportnih sistema. 

Od svoje prvobitne upotrebe u poljoprivredi za transport žitarica i drugih materijala, transportne trake su prilagođene mnogim primenama u mnogim industrijama. Danas transportne trake transportuju robu kroz proizvodne pogone u preradi hrane, flaširanju i konzerviranju, proizvodnji automobila, štampariji, logistici i skladištenju, papirnoj robi, tekstilu i ostalom. Evo nekoliko primera transportnih traka kroz istoriju i njihove specijalizovane upotrebe:

0
Podzemna Traka

Transportne trake su prilagođene za podzemne rudarske primene. Prvih šest podzemnih trakastih transportera postavljeno je u kompaniji Glass Houghton Collieri Compani. Pojasevi su bili široki 0,5 (m) i dugački 100, (m) metara. Kretali su se brzinom od 70,m/min (metara u minuti) i zajedno su prenosili 500 tona uglja dnevno.

0
Mobijus trakasta transportna traka

Još jedno poboljšanje koji je kompanija B. F. Goodrich patentirala 1957. Transportna traka je bila oblikovana tako da formira Mobijus traku, a ne petlju. Ugrađivanjem poluokretanja u dizajn kaiša, pojas je formirao jednostrani oblik, a ne dve strane formirane pravilnom omčom. Pošto je traka mogla da izloži celu svoju površinu habanju, imala je duži vek trajanja od tradicionalnih trakastih transportera.

Iako je Mobius pokretna traka bila važna inovacija, danas se više ne proizvodi. Sada, trakasti transporteri mogu postići dugovečnost kroz izdržljivije materijale i više slojeva, čineći uvrnuti dizajn zastarelim.

0
Prvi Transporter za SUSHI

Suši restorani sa pokretnom trakom danas su zabavno iskustvo, nastalo iz potrebe za efikasnošću. Inventor Jošijaki Širaiši je imao problema sa zapošljavanjem svog suši restorana i nije mogao sam da vodi lokal. Transporter mu je omogućio da brzo opslužuje kupce bez povećanja broja zaposlenih. Otvorio je svoj prvi restoran i patentirao koncept 1958. pre nego što je otvorio 250 franšiza širom Japana.

0
Najduži Konvencionalni Transportni Sistem

Protežući se na 98,5km, trenutni svetski rekorder za najdužu pokretnu traku izgrađen je 1972. u Zapadnoj Sahari. Proteže se od rudnika fosfora Bou Craa do primorskog grada El-Aaiun. Prevozi 2.000 tona kamena na sat do luke za utovar na teretne brodove. Njegova dužina u kombinaciji sa izrazitom rudom belog fosfora čini ovu pokretnu traku vidljivom iz svemira.

0
Pametni Transporteri

Internet stvari (IoT) i druge pametne tehnologije transformišu industriju u poslednjih nekoliko godina. Kao i kod većine druge opreme, proizvođači sada opremaju transportne trake pametnom tehnologijom. Tehnologija omogućava transportnoj traci da komunicira sa drugim mašinama u procesu i koristi sistem senzora i veštačke inteligencije (AI) za donošenje pametnih, automatizovanih odluka.

Na primer, pametni transporteri mogu da analiziraju svoju potrošnju energije da bi smanjili potrošnju kada puna snaga nije potrebna i da se isključe kada nisu u upotrebi. Oni takođe mogu da otkriju bezbednosne opasnosti, kao što je predmet koji je zaglavljen dužinom trase. Oni mogu sami sebe da pregledaju dok su u radu i da koriste statističku analizu da predvide kada i gde bi transporter mogao da se pokvari pre nego što izazove nepotreban zastoj.

Budućnost transportnih traka

Sa IoT-om, pokretna traka će se poboljšavati kako veštačka inteligencija bude sve sofisticiranija. Ipak, uvek će biti mesta za tradicionalne transportne trake. Ne moraju sve industrije da implementiraju pametne sisteme, a ovi sektori će i dalje imati koristi od inovacija u materijalima za trake i u boljem dizajnu. Na primer, trake sa podesivom širinom postaju sve popularnije jer omogućavaju proizvođačima da rukuju sa više različitih tipova i veličina proizvoda na jednom sistemu.

TRASING je srpska kompanija koja se 40, godina uspešno bavi Intralogistikom, mnogo pre nego je ona bila imenovana i prepoznata kao jedan od najvažnijih aspekata unutrašnjeg poslovanja. Trasing pruža usluge savetovanja i podrške, od isporuke i integracije celokupnih sistema za unutrašnji transport i rukovanje materijalima, poluproizvodima i robom, do svakodnevne podrške kroz daljinski monitoring rada sistema, te isporuku razervnih delova. Težimo rešenjima koja su moderna i jednostavna, efikasna i skalabilna za sigurnu budućnost vašeg biznisa.
TRASING
Intralogistika

Priprema: Trasing Media, Avgust 2022.

Comments are closed.