Najstarije kompanije

Da bi se smatrala starom kompanijom, organizacija mora biti u funkciji od svog osnivanja i operativna duže od 200 godina. Ove kompanije ne uključuju obrazovne institucije, vlade ili verske institucije. Širom sveta postoji više od 5.500 kompanija koje odgovaraju ovom opisu. Ove kompanije se nalaze u nekoliko zemalja, uključujući Japan (3.146), Nemačku (837), Holandiju (222) i Francusku (196). Ovaj članak detaljnije razmatra neke od najstarijih kompanija koje i danas posluju u svetu.

Najstarije kompanije koje i danas posluju

Kongo Gumi

Mapa sveta sa najstarijim kompanijama

Kongo Gumi, osnovano 578. godine, najstarija je kompanija koja neprestano posluje na svetu. Njegovo sedište se nalazi u Osaki, Japan. Ovo građevinsko preduzeće osnovao je imigrant, kome je princ Shotoku naručio izgradnju budističkog hrama Shitenno-ji. Kongo Gumi je bila porodična kompanija oko 1.400 godina do 2006. godine, kada se kompanija finansijski borila i postala podružnica Takamatsua. Pre spajanja je zapošljavala preko 100 pojedinaca i imala godišnji budžet od oko 70 miliona dolara. I danas se specijalizuje za budističke hramove.

Nishiiama Onsen Keiunkan

Druga najstarija kompanija na svetu je Nishiiama Onsen Keiunkan, hotel sa toplim izvorima u japanskoj Haiakavi. Osnovan je 705. godine p. Godine 2011. priznat je od Ginisove knjige rekorda kao najstariji hotel na svetu. Ovim hotelom sa 37 soba upravlja se više od 1.300 godina. Nalazi se u blizini planina Akaishi i svoju toplu vodu crpi iz obližnjih izvora Hakuho.

Evropa: najstarije kompanije

Koman

Osnovan 707. godine, hotel Koman je treća najstarija kompanija na svetu. To je riokan ili tradicionalni japanski hotel. Ima zajednička kupatila i sobe sa tatami prostirkama. Osnovao ga je Gonnokami Hiuke, koji je bio nadahnut da započne hotel nakon što je sanjao četiri boga. U snu su mu bogovi rekli da mora da živi na tom mestu kako bi štitio svoju porodicu kroz generacije. Sagradio je svetilište posvećeno bogovima u prostorijama hotela. Njegovi potomci su otvorili kupatila u blizini Kinosaki Onsena.

Severna Amerika: najstarije kompanije

Hoshi

Hoshi Riokan je još jedan tradicionalni japanski hotel koji je osnovan 718. godine, što ga čini četvrtom najstarijom kompanijom na svetu i trećim najstarijim hotelom. Nalazi se u regionu Avazu Onse u prefekturi Ishikava u Japanu. Uprava ovog hotela ostala je u istoj porodici 46 generacija.

Južna Amerika: najstarije kompanije

Genda Shigio

Genda Shigio, svečana kompanija za proizvodnju papirne robe, osnovana je 771. godine. 794. preselilo je svoje sedište u Kjoto kada je grad postao glavni grad Japana. Danas se njegove kancelarije mogu naći između Carske palate u Kjotu i dvorca Nijo. Ova kompanija je specijalizovana za mizuhiki, šareni papir uvijen u žice. Ovi kablovi se koriste na događajima kao što su sahrane i venčanja.

Azija: najstarije kompanije

Stiftskeller St. Peter

Stiftskeller St. Peter je 6. najstarija kompanija na svetu i prva na listi koja se nalazi izvan Japana. Ovaj restoran možete pronaći u gradu Salzburg u Austriji. To je najstariji restoran na svetu i najstarija kompanija u Evropi. Stiftskeller St. Peter osnovan je 803. godine n. E. U okviru manastira Archabbei St. Restoran tvrdi da je služio nekoliko poznatih pojedinaca u poslednjih nekoliko vekova, uključujući Kristofera Kolumba i Volfganga Amadeusa Mocarta.

Afrika: najstarije kompanije

Donja tabela nudi potpuniji spisak najstarijih kompanija na svetu.

MESTO GOD OSNIVANJA KOMPANIJA LOKACIJA OBLAST
1 578 Kongō Gumi Japan Construction
2 705 Nishiyama Onsen Keiunkan Japan Hotel
3 717 Koman Japan Hotel
4 718 Hōshi Ryokan Japan Hotel
5 771 Genda Shigyō Japan Ceremonial paper goods
6 803 Stiftskeller St. Peter Austria Restaurant
7 862 Staffelter Hof Germany Wine
8 885 Tanaka-Iga Japan Religious goods
9 900 Sean’s Bar Ireland Pub
10 953 The Bingley Arms UK Pub
11 970 Nakamura Shaji Japan Construction
12 1000 Château de Goulaine France Wine
13 1000 Marinelli Bell Foundry Italy Foundry
14 1000 Ichimonjiya Wasuke Japan Confectionery
15 1024 Shumiya-Shinbutsuguten Japan Religious goods
16 1040 Weihenstephan Germany Brewery
17 1050 Weltenburger Germany Brewery
18 1068 Otterton Mill UK Mill
19 1074 Affligem brewery Belgium Brewery
20 1074 Benediktinerstift Admont Austria Woodworking

 

.....zanimljivo !

 

Kompanija REXNORD koja pripada našoj branši, stara je 130 godina. Osnovao ju je Kristofer Levali (Christopher Levalley)  1891-e.

Comments are closed.