Tržište automatskih rešenja za sortiranje paketa dostići će 4,MLRD $ (4,milijarde dolara) godišnje prodajne vrednosti do 2030-e. Globalno tržište sistema za sortiranje paketa beležiće rast prosečnom godišnjom stopom od 7,1% od 2022. do 2030. godine, navodi se u izveštaju TheInsightPartners.

Procenjuje se da je tržište sistema za sortiranje paketa vredelo oko 2,34 MLRD $ (2.34,milijardi dolara) u 2022-oj i da će dostići 4,07 MLRD $ godišnje do 2030-e godine, rastući po kombinovanoj godišnjoj stopi rasta (CAGR Compaund Annual Growth Rate) od 7,1% od 2022. do 2030. godine, prema novom izveštaju koji su objavili relevantni istraživači tržišta.

Proizvođači platformi za sortiranje poštanskih paketa sve više integrišu svoje proizvode sa naprednim tehnologijama kako bi privukli kupce čiji procesi definišu specifične potrebe. Međutim, integracija naprednih tehnologija i softvera povećava troškove i ukupnu cenu koštanja. Stoga se proizvođači opreme primarno fokusiraju na razvoj naprednih sistema za sortiranje paketa sa smanjenim cenama finalnih proizvoda kao i troškovima njihovog održavanja. Zaključak je da se očekuje da će uvođenje isplativih naprednih sistema za sortiranje paketa podstaći rast ovog tržišta.

Animacija: 3D prikaz sistema za sortiranje kutija (pošiljki). Izvor: Trasing doo

Najčešći tipovi sortera za sortiranje poštanskih pošiljki

Na osnovu tehnologije sortiranja, tržište sistema za sortiranje paketa je segmentirano na:

  • “Pop-ap” sortere sa elementima koji “iskaču” i skreću objekte/terete (iskačući sorteri)
  • “Slajding šu” sortere sa zatvorenim “dekom” tj nosećom površinom, objekti se skreću plastičnim klizajućim elementima na izlaze koje čine najčešće trakasti ili transporter isa rolnama ili pak “chutes” odnosno specijalni tobogani napravljeni od čelika.
  • “Cross belt” sortere sa trakastim transporterima kao nosačima tereta koji ujedno i “izbacuju” pakete na izlaze sopstvenim kretanjem koje je unakrsno u odnosu na pravac kretanja sortera.
  • “Tilt tray” sorteri su sorteri sa nagibnim ležištem koje nosi pakete do mesta gde se sortiraju na jedan od izlaza tako što se ležište koje nosi paket nagne i “iskipuje” teret.

Segment unakrsnih trakastih sortera (cross-belt sorters) imao je najveći tržišni udeo sistema za sortiranje paketa u 2022. godini, i to je tradicija duži vremenski period. Ipak, očekuje se da će segment “sliding shoe” tipa sortera registrovati najveći udeo na tržištu tokom perioda predviđanja, od 2022-e do 2030-e.

Detalj iz Trasing Intralogističkog Centra: kutije na pokaznoj platformi za sortiranje kutija i/ili pošiljaka

Tržište Srbije i Regiona / Ko su klijenti?

Oblast brzih i regularnih pošti jedna je od glavnih za poslovanje: ove kompanije i ova oblast usluga generišu značajan broj projekata u Trasing portfoliju. “Bum” – pojava i razvoj brzih pošti u Srbiji i Regionu desio se početkom milenijuma kada su se pojavile prve privatne kompanije koje su uporedo sa razvojem interneta i naročito internet trgovine povećavale svoj broj i tehnološku opremljenost. Pošta Srbije je pratila trend uvođenjem Post Express servisa za brze isporuke i time postala nesumnjivo najveći klijent i investitor kada su u pitanju sistemi i platforme za automatizaciju poštanskih procesa unutar distributivnih centara, najpre sistemi za sortiranje koverti i pošiljaka kao i transportni sistemi za unutrašnji transport i intralogistiku. 

Danas je i on-lajn trgovina i brze isporuke (dan za dan ili “over night” isporuke) na visokom i dinamičnom nivou pa se može zaključiti da u većim habovima sa iole većim obimom posla, automatizacija više nije “dobra odluka” niti “zgodna mogućnost” već apsolutna neophodnost i uslov da se posao može raditi odnosno da se pošiljka može isporučiti na vreme.

Trasing portfolio rešenja za rukovanje poštanskim materijalima ima niz mogućnosti i proizvoda: od klasičnih transportera u standardnim izvođenjima, onakvim kakvim se koriste i u drugim oblastima (trakasti i modularni transporteri) do proizvoda, rešenja i platformi namenjenih specijalno za pošte. Od protočnih vagi za merenje i brojanje paketa bez zadržavanja (bez stajanja), fleksibilnih transportera na rasklapanje koje pogoni sila gravitacije i koji se na licu mesta prilagođavaju specifičnim prilikama, do kompleksnih transportnih sistema za kretanje pošiljki, i konačno – sortiranje pošiljki. Trasing omogućava izbor nivoa automatizacije ovih rešenja – od poluautomatskih sa predviđenim radom ljudi na liniji za sortiranje do potpuno automatizovanih.

Trasing u toku marta i aprila meseca (2024.e) tržištu predstavlja novo rešenje za automatski utovar i istovar kutija i pošiljki iz i u teretna vozila, kamione i kombi vozila. Radi se o verovatno najpoželjnijem rešenju u tački spajanja logistike sa intralogistikom. Kažemo “najpoželjnije” jer do nedavno nismo imali kvalitetna i jednostavna rešenja za automatizaciju utovara i istovara ali sa novom ponudom, očekujemo da “najpoželjnije” preraste u najtraženije. 

Među glavnim klijentima su: Pošta Srbije, D Express, BEX Kurirska Služba..

Sklop (s desna na levo): fleksibilni gravitacioni transporter + pristupni modul + protočna vaga + izlazni modul. Ovo je jedno od traženijih rešenja kod manjih operatera: olakšava rad, smanjuje broj potrebnih operatera, meri težinu, broji pošiljke...

Trasing je isporučio i instalirao “sliding shoe” sorter u centralnom habu brze pošte D Express u Beogradu. Za taj projekat – transportni sistem za pakete i pošiljke sa platformom za sortiranje sa 50 izlaznih transportera sa rolnama –  Trasing je dobio glavnu nagradu za naj-logistički projekat godine od SLA – Srpske Logističke Asocijacije. Sistem radi sada već 7 godina bez ikakvih problema, sa minimalnim potrebnim održavanjem kojim je korisnik u potpunosti ovladao. Ovaj sorter je predviđen da obrađuje terete – poštanske pošiljke širokog gabaritnog obima, od malih, pismonosnih pošiljki do velikih tereta do 2,m dužine i težine do 70,kg sa maksimalnim kapacitetom obrade do 6000,paketa na sat.

Trasing-ov sorter tipa "sliding shoe" za sortiranje pošiljaka u centralnom skladištu D Express brze pošte u Beogradu

Shodno karakteristikama srpskog i okolnih tržišta, u regionu je najčešća potreba i potražnja za sorterima niskog (malog) kapaciteta, do 500,kom na sat. Trasing je dizajnirao i instalirao niz ovakvih sortera koji ne spadaju ni u jednu od gore navednih grupa sortera (svi gore navedeni su sorteri visokih kapaciteta) ali bi se mogao nazvati “pop-up” sorterima jer to zaista i jeste vrsta “iskačućih” sortera zato što koristi skretne jedinice koje rade na istim principima. Ipak, ove aplikacije češće nalazimo u distributivnim centrima običnih i e-trgovina negoli u poštanskim habovima

DEFINICIJA TRANSPORTERA ZA SORTIRANJE

Transporteri za sortiranje su: transporteri koji se koriste za spajanje, identifikaciju, uvođenje i odvajanje i sortiranje proizvoda koji se transportuju do određenih destinacija. Komponente transportera za sortiranje uključuju preusmerivače, iskačuće uređaje (pop up), klizne sortirke (sliding shoe), uređaje za naginjanje (tilt tray) i uređaje za sortiranje putem unakrsnih traka (cross belt).

Transporteri za sortiranje preusmeravaju proizvod sa jedne transportne linije na drugu, najčešće izlaznu. Transporteri za sortiranje obezbeđuju pristupačnu i praktičnu metodu za sortiranje i obradu širokog spektra materijala.

Animacija: 3D prikaz procesa sortiranja kutija (pošiljki). Izvor: Trasing doo

Intralogistički Centar Trasing Pojate

U našem Centru jedna od tri platforme iz “stalne postavke” namenjena je klijentima iz poštanske oblasti. Upravo, radi se o pokaznoj platformi za sortiranje kutija i drugih tereta/oblika pošiljki. 

Detalj iz Intralogističkog Centra: platforma za sortiranje kutija
Na fotografijama: detalji sa prezentacije rada platforme za sortiranje kutija, Intralogistički Centar Pojate

Ukoliko imate potrebe za sortiranjem tereta u vašem procesu proizvodnje, skladištenja i/ili distribucije, možete računati na pomoć Trasing stručnjaka u svim fazama procesa, počev od edukativno – informativne. Bilo da je potrebno upravljati i sortirati drvene ili plastične palete, kartonske kutije, kese, torbe, tacne, gume ili bilo koji drugi  materijal, javite nam se. Osoba za inicijalni kontakt je Predrag Gligorijević, možete mu pisati na: predrag@trasing.co.rs 

K R A J

Priprema: Trasing Media, Mart 2024.

Comments are closed.