SORTIRANJE u industriji poštanskih usluga, skladištenja, rukovanja materijalom i e-trgovine je prešlo dugački put u proteklim godinama i decenijama. U prošlosti, postojalo je svega par mogućnosti pored ručnog sortiranja, dok današnje kompanije imaju mnoštvo potencijalnih automatizovanih rešenja koja mogu da povećaju efikasnost, smanje troškove rada i poboljšaju krajnji rezultat.

Bez obzira da li se vaša operacija sortiranja i dalje oslanja na ručni rad ili jednostavno koristite stari sorter i potrebna vam je nadogradnja, izbor optimalne tehnologije za vaše potrebe može biti priličan izazov.

U nastavku navodimo informacije koje mogu pomoći da donesete tačnu odluku o tome da li je automatizovano sortiranje ispravno ili ne za vaš rad, uključujući različite tipove sortera, njihove primene i faktore troškova koje treba da uzmete u obzir pre donošenja konačne odluke.

znak-uzvika

Pregled sadržaja:

 1. Šta je automatizovano sortiranje?
 2. Prednosti automatizovanog sortiranja
 3. Aplikacije sistema sortiranja
 4. Tipovi sortera
 5. “Case Sorters” – sorteri za kutijaste terete
 • “Pop-up” sorter
 • Sorter sa “pokretnom rukom”
 • “Pusher Sorter” sa guračima
 1. “Unit Sorters” – sorteri za jedinične terete
 • Sorteri sa nagibnim ležištem i ukrštenim trakama – “Narrow” and “Cross Belt” sorters
 • “Push Trail” sorter
 • “Bombay” sorter
 • Džepni sorter
 • Sorter za odeću na vešalici (GOH – Goods On Hanging)
 1. Univerzalni sorteri
 • “Sliding Shoe” – sorter sa klizačima
 • “Narrow Belt Sorter” – sorter sa uskim trakama
 1. Alternative tradicionalnom sortiranju: autonomni mobilni roboti
 2. Faktori troškova sistema sortiranja
 3. Izbor pravog sistema za sortiranje
 4. Da li je automatizovano sortiranje prava stvar za vas?

1. Šta je proces sortiranja?

Sortiranje je proces identifikacije artikala na transportnom sistemu i njihovog preusmeravanja na određeno odredište u okviru operacije, kao što su različite vrste stanica za pakovanje ili otpremu.

Dok se ručno sortiranje oslanja na radnike da identifikuju i preusmere stavke po potrebi, automatizovano sortiranje koristi razne tehnologije, kao što su skeneri bar kodova, senzori, transporteri, singulatori i sl, da bi se to postiglo bez ikakve ljudske intervencije.

Savremeni automatizovani sorteri značajno variraju u zavisnosti od osnovne tehnologije na kojoj su izgrađeni. Senzorika, sredstva za transport i način preusmeravanja mogu biti prilagođeni specifičnim potrebama za rukovanje proizvodom i propusnošću operacije.

2. Prednosti automatizovanog sortiranja

Automatizacijom i optimizacijom sortiranja moguće je da operacija izvršenja narudžbine ostvari značajne prednosti, uključujući:

Manje hodanja i brže rukovanje nalozima

Manja ograničenja rasta vezanih za nedostatak radne snage

Sveukupno smanjeni troškovi rada

Optimizovana strategija prikupljanja proizvoda iz skladišta

Pojednostavljene operacije pakovanja

Poboljšana tačnost izvršenja naloga

Brža obrada porudžbine

Povećani obim porudžbina bez dodatnog rada

Manje nezgoda

Manje slomljenih i/ili oštećenih proizvoda

Efikasnije korišćenje podne površine

Mogućnost iskorištenja vertikalnog prostora (u zavisnosti od modela)

3. Aplikacije sistema za sortiranje: A, B i C.

Kada je u pitanju sortiranje, komisioniranje (warehouse picking) ima tendenciju da privuče najveći deo pažnje, i to sa dobrim razlogom – automatizovano sortiranje može uveliko doprineti optimizaciji vašeg sistema u susretu sa modernim zahtevima i očekivanjima. Operacija komisioniranja može biti  znatno olakšana ali to nije jedina operacija za koju su dobro prilagođeni ovi sistemi. U nastavku ćemo raspravljati o tome kako se automatizovano sortiranje može koristiti (uključujući i komisioniranje) u okruženju za fulfilment porudžbina, za različite operacije.

A. Prijem

Upotreba automatizovanog sortiranja tokom procesa prijema robe može pomoći da efikasnije obrađujete teret dok ulazi u vaš centar, što vam daje povećanu vidljivost inventara. Sortiranje fokusirano na prijem robe može da poveća:

Efikasnost obrade povrata (vraćene robe): ako se može obezbediti dovoljno informacija o povratu robe (na osnovu barkoda na pakovanju), kutije se mogu sortirati prema određenim stanicama gde se vraćanje može obaviti najefikasnije u tom momentu. Potom, artikli se mogu automatski sortirati za uklanjanje (proizvod nije upotrebljiv), ili vratiti u maloprodaju, predati na zalihe ili odmah sortirati na lokaciju na kojoj će se proizvod koristiti za izvršenje postojeće/otvorene porudžbine.

Efikasnost odlaganja: Kao što je gore pomenuto, prijemni sistem je veoma efikasan metod istovara nepaletirane robe iz prikolice, jer zatim se kutije mogu sortirati prema SKU-u (Stock Keeping Unit) te jednostavno i lako paletizirati pre nego što se odlaže u skladište.

Kada razmatrate rešenje za sortiranje za vaše potrebe prijema, moraćete da znate sledeće:

 – Broj ulaznih prikolica/kamiona koji će morati da se istovaraju istovremeno i

 – Broj destinacija potrebnih za razvrstavanje na samom ulazu

Ove informacije će vam pomoći da odredite najbolju opremu i raspored sistema za vaše potrebe.

B. Komisioniranje i pakovanje / Picking and packing

Komisioniranje i pakovanje narudžbine su najintenzivniji zadaci sa kojima će se suočiti svaka operacija fulfilmenta porudžbine. Za operacije koje koriste strategije ručnog komisioniranja, to znači da radnici hodaju po skladištu kako bi odabrali artikle i stavili ih u aktuelne narudžbine, što je skupo — i u smislu vremena i plata, i u smislu radne snage koje ima manje nego ikada.

Operacije fulfilmenta srednjeg i velikog obima mogu iskoristiti automatizovani sistem sortiranja kako bi potpuno promenili svoju strategiju komisioniranja i time pomogli radnicima da postanu produktivniji. Ako se radnici više ne bave sortiranjem ili transportom porudžbina, mogu ostati unutar određenog prolaza ili zone, gubiti manje vremena na kretanje i obaviti više posla u istom vremenskom periodu, ostavljajući sorteru da usmerava tok robe tamo gde mu je potrebno da ide na pakovanje i otpremu.

Operacije e-trgovine velikog obima mogu odabrati način rada sortera koji će umnogome olakšati rad operatera i efikasnost izvršenja radnih naloga.

U operacijama srednjeg obima, porudžbine se mogu komisionirati u pakovanje, a zatim se sorter može koristiti za konsolidaciju više pakovanja iste porudžbine iz različitih delova oblasti za komisioniranje. Oni će stići u istu stanicu za pakovanje tako da se sva pakovanja mogu sada spakovati u istu kutiju ili da se porudžbina konfiguriše u podeljene kutije i na određene vrste zadataka pakovanja na osnovu vrste transportnog kontejnera koji je potreban, tj. polietilenske kese, kutije, ambalaža za poklone itd. Ovo sve može generisati i poseban zahtev naručioca kada je u pitanju konfiguracija pakovanja porudžbine.

Kada razmišljate o rešenju za sortiranje kako biste podmirili svoje potrebe komisioniranja i pakovanja, trebalo bi da budete svesni sledećeg:

Minimalne i maksimalne veličine i težine kutija za proizvode i otpremu

Potreban broj pakirnih stanica (stanica za pakovanje)

Stanice za pakovanje – različite vrste stanica za pakovanje učestvuju u radu: za prepakivanje, pakovanje, umotavanje poklona, etiketiranje itd.

C. Dostava

Nakon što su porudžbine spakovane, sledeći logičan korak je da budu otpremljene. Efikasan sistem sortiranja koji se koristi u ovom kritičnom koraku može dozvoliti narudžbinama da preskoče čitave usputne habove – što se naziva preskakanje zone.

Preskakanje zone je praksa isporuke velike količine paketa kamionom (TL) ili manjim vozilom od kamiona (LTL) do haba koji je najbliži krajnjoj destinaciji. To omogućava pošiljaocu da smanji troškove preskakanjem zona prevoznika.

Porudžbine se mogu sortirati prema LTL vozilu (Lowerthan Truck Load – manji kamion, vozilo za isporuku), veličini  paketa ili metodu prevoznika/usluge. Kada birate sorter za potrebe isporuke, trebalo bi da znate minimalnu i maksimalnu veličinu i težinu proizvoda kojima se rukuje, obim vašeg vršnog sata isporuke, broj paletnih mesta neophodnih za vaš rad kao i  broj prikolica koje će morati da se utovaraju istovremeno.

4. Vrste opreme za sortiranje

Uopšteno govoreći, automatizovani sistemi za sortiranje mogu se podeliti na: sortere kutijastog tereta, koji obavljaju sortiranje i transport celih kutija, sanduka ili torbi sa jedne strane, i sorteri jediničnog tereta, koji se bave sortiranjem i transportom pojedinačnih predmeta koji najčešće imaju nepravilnu formu. Ovu podelu pratimo nadalje u tekstu na sledeći način: obrađujemo najpre “Case Sorters” sortere odnosno one koji se bave u najvećem broju slučajeva kutijastim pakovanjima proizvoda. U toj grupi predstavljamo nekoliko tipova: “Pop-Up Sorter, Sorter sa pokretnom rukom, “Pusher Sorter” koji, samo ime kaže, radi pomoću gurača. Drugu grupu, sortere jediničnih pakovanja proizvoda, predstavljamo kao “Unit Sorters” a unutar te grupe predstavljamo: Unakrsne (Cross Belt Sorter), “PushTrail Sorter“, Bombai Sorter kao i “Pocket” odnosno Džepni Sorter i na kraju (ove grupe) GOH Sorter koji obrađuje robu koja “visi” odnosno nalazi se na vešalicama, aplikacija je to najčešće primenjivana u modnoj i tekstilnoj industriji. Iza toga obrađujemo sortere koji “mogu sve” odnosno prilagođeni su i jednoj i drugoj vrsti tereta.

5. Case Sorters - Sorteri za kutijasta pakovanja

Ovi sorteri  mogu vam pomoći da smanjite ručni rad potreban za obradu porudžbina i pošiljki, smanjujući ukupno vreme ciklusa i omogućavajući vam da svoje radne resurse bolje iskoristite za obavljanje funkcija koje dodaju vrednost vašem radu.

A. Pop-up Wheel/Roller – Sorter sa iskačućim točkićima ili rolnama

Sorter sa iskačućim točkićima ili rolnama sastoji se od točkića, valjaka ili traka ugrađenih u transporter, a koji „iskaču“ da bi podigli i potom skrenuli predmete pod uglom od 30, 45, 60 ili 90 stepeni na naredni, nizvodni transporter. Oni su najpogodniji za rukovanje uniformnim proizvodima, kao što su predmeti u torbi ili u/na kartonu, što ih čini odličnom opcijom za sortiranje kartonskih pakovanja, eg. kutija.

Propusnost (kapacitet) kod ovih sortera  obično iznosi od 40 do 100 kartonskih kutija u minuti.

Prednosti: Pop-up sortiranje zahteva relativno nisko ulaganje kapitala u poređenju sa drugim sistemima za sortiranje većeg kapaciteta. Sistem je modularan, omogućava da se delovi dodaju i uklanjaju brzo po potrebi i najvažnije –  pouzdan je.

Protiv: Ovaj tip sortera ima nisku do srednju brzinu sortiranja, što može ograničiti maksimalnu propusnost. Operacije koje rukuju vrlo malim ili laganim proizvodima ili nejednako ponderisanim pakovanjima – ako je to vaš slučaj, trebalo bi da testirate svoje proizvode sa ovim rešenjem pre nego što razmotrite drugačiji (skuplji) tip rešenja za sortiranje, što će najverovatnije biti slučaj.

B. Sorter sa pokretnom rukom

Sorter sa pokretnom rukom, koji se naziva i sorter sa lopaticama, sastoji se od jedne ili niza okretnih “ruku”, koje su postavljene duž transportera. Kada se aktivira, ruka se okreće zauzimajući drugu poziciju čime preusmerava i sortira kutiju na sekundarni transporter. Sorteri sa okretnom rukom su široko rasprostranjeni u rukovanju prtljagom i paketima, između ostalog i zato što spadaju u starije tipove. 

Propusnost sortera sa pokretnom rukom obično je negde u rasponu od 50-100 slučajeva u minuti.

Prednosti: Ova vrsta sortera može biti relativno jeftina u poređenju sa drugim rešenjima. Za operaciju koja obrađuje  terete ujednačene veličine, oni mogu biti neverovatno efikasni i pouzdani.

Protiv: Sorteri sa pokretnom rukom su generalno najpogodniji za operacije rukovanja kutijastim teretima. Ali poli vrećice na primer, uobičajene u operacijama e-trgovine, mogu se zaglaviti ispod oštrice ruke i uzrokovati oštećenje ili zastoje. Pošto se proizvod preusmerava donekle “na silu”, ovi sorteri nisu pogodni ni za veoma lomljive predmete.

C. Pusher Sorter – “Gurač” Sorter

Potisni sortirnici se sastoje od jednog ili niza gurača sa pneumatskim aktiviranjem, montiranih na trakasti transporter. Kada se signalizira, potiskivač se proteže pod pravim uglom u odnosu na transporter, preusmeravajući kutiju ili torbu na sekundarni transporter. Ovi sorteri se obično koriste u pakovanju i otpremi.

Propusnost za ove sortere obično pada negde u rasponu od 10-30 komada u minuti.

Prednosti: Ove relativno jednostavne mašine nude preusmeravanja po ekonomičnoj ceni. Loš kvalitet pakovanja i nejednako ponderisani proizvodi se lako obrađuju ovim tipom sortera.

Nedostaci: Potisni uređaji za sortiranje nisu tako nežni ili brzi kao druge opcije sortiranja, kao što su npr  sorteri “kliznih cipela” (Sliding Shoe)  ili Pop Ap sorteri, ograničavajući obim proizvoda ili porudžbina za koje su pogodni. Operacije sa visokom stopom rasta će najverovatnije želeti da razmotre drugi sorter ako će njihov projektovani rast premašiti opseg ovog sortera.

6. Unit Sorters - Sorteri jediničnih pakovanja

Sorteri jediničnih pakovanja  će osnažiti vašu operaciju da ostvari ogromne dobitke u efikasnosti tokom procesa izvršenja. Mnoge od ovih, iako ne sve tehnologije, ponekad se nazivaju „petljasti sorteri“ zbog njihove orijentacije i činjenice da obično formiraju kružnu petlju.

A. Tilt Tray i CrossBelt – Nagibni i Unakrsni sorteri

Nagibni i Crossbelt sorteri su dva različita tipa sortera, ali zbog određenih sličnosti koje dele, o njima se često raspravlja uporedo. Obično dele isti tip donjeg stroja i pogonskih mehanizama.

Uređaj za sortiranje sa nagibnim ležištima (TiltTray) sastoji se od tacni montiranih na niz nosača povezanih zajedno u niz tacni, koje nose proizvod i rade u neprekidnoj petlji.

Postoji jedno ili više indukcionih oblasti u kojima se proizvod uvodi u ležišta i odredišta za sortiranje (obično žlebovi) gde se konsoliduju porudžbine. Po potrebi, ove tacne se „naginju“ da bi se proizvod koji nose preneo u odgovarajući otvor. Predmeti se mogu uneti ručno ili automatski na tacne preko indukcionih stanica na jednoj ili više lokacija u celoj petlji.

Unakrsni sorter (CrossBelt) sortira artikle preusmeravanjem proizvoda u žleb. Ključna razlika je mehanizam kojim se to postiže. Dok se nagibno ležište sastoji od ležišta, unakrsna traka se sastoji od minijaturnog trakastog transportera. Kada je traka aktivirana, ona prenosi proizvod sa kružnog transportera u žleb ili transporter za odnošenje.

Oba sistema se često koriste u sortiranju za fulfilment narudžbina velikog obima i/ili sortiranju za isporuke. Posebno su popularni u industriji e-trgovine.

Propusnost i za sortere sa nagibnim ležištem i sa ukrštenim trakama obično pada negde u rasponu od 100-200+ tereta u minuti.

Prednosti: Sorteri sa nagibnim ležištem i unakrsnim trakama nude najviše stope sortiranja u poređenju sa drugim sistemima za sortiranje. Takođe su u stanju da rukuju različitim tipovima proizvoda, što ih čini idealnim za operacije koje rukuju različitim vrstama proizvoda. Nizak nivo buke omogućava bezbednije i udobnije radno okruženje za osoblje.

Protiv: Najveći nedostatak ovih sortera je cena. Oni obično imaju najvišu cenu u poređenju sa drugim sistemima za sortiranje. Oni takođe ne moraju nužno dobro da rukuju krhkim proizvodom.

B. Push Tray Sorter

Sorter sa “potisnim ležištem” sastoji se od tacni montiranih na nosače, koji nose proizvode i rade na transporteru sa kontinualnom petljom. Ključna razlika je u tome što dok se sorteri sa nagibnim ležištem naginju i oslanjaju na gravitaciju da bi preusmerili proizvod, sorter sa potisnim ležištem koristi potisnu silu da preusmeri proizvod.

Propusnost sortera sa potisnim ležištem obično je u rasponu od 30-60 komada u minuti.

Prednosti: Pošto ne šalje proizvod niz gravitacioni otvor, sortir sa potisnim ležištem obično nudi nežniji oblik sortiranja u poređenju sa nagibnim ležištem, što ga čini pogodnijim za operacije rukovanja lomljivijom robom. Oni takođe mogu biti isplativiji u poređenju sa nagibnim ležištima ili poprečnim trakama.

Protiv: Iako je nežan, ležište za guranje dolazi sa sporijom stopom sortiranja, što može biti presporo za operacije koje zahtevaju veću propusnost.

C. Bombay Sorter

Bombaj sorter, takođe poznat kao ravni sorter, sastoji se od ležišta koje se bukvalno ponašaju kao vrata za zamke (tehnologija je dobila ime po kaseti za bombe koje se nalazi u vojnim avionima) koje se otvaraju kada ispuštaju proizvod. Proizvod se može baciti u gravitacioni otvor radi daljeg ručnog sortiranja ili direktno u kutiju za otpremu ili torbu. Ovi sorteri se prvenstveno koriste u industriji odeće, nakita i farmaceutskoj industriji.

Propusnost bombai sortera obično je u rasponu od 100-230 tacni u minuti.

Prednosti: Bombai sorteri nude brzo sortiranje jedinica po isplativijoj ceni u poređenju sa sorterima sa nagibnim ležištem ili unakrsnim trakama. Takođe su efikasniji ako se proizvod može sortirati direktno u kutiju za otpremu, što značajno smanjuje vreme pakovanja i troškove rada.

Nedostaci: Ovi sorteri su najpogodniji za rukovanje malim proizvodima i obično nisu u stanju da rukuju širokim spektrom veličina i tipova proizvoda. 

D. Džepni sorter

Džepni sorter se sastoji od niza kesa/torbi koje vise sa nadzemnih nosača (jedna torba po nosaču). Često se koriste u operacijama komisioniranja.

Ovi sorteri se često koriste u industriji odeće i opšte e-trgovine. Većina ima ograničenje težine od 5,Kg ili manje, iako određeni modeli mogu da podnesu komade do 10,Kg. Mogu da procesuiraju viseću i ravnu (ravno složenu, neviseću) odeću, malu čvrstu robu i kutije za cipele.

Propusnost  džepnih sortera obično je u rasponu od 100-120 vrećica u minuti.

Prednosti: U ispravnom radu, kesice/džepni sorteri mogu biti veoma efikasno sredstvo za sortiranje za niz aplikacija. Oni takođe mogu da rukuju širokim spektrom veličina i tipova proizvoda; obično se sve što može da stane u torbicu može efikasno sortirati. Oni takođe mogu da sekvenciraju pakovanje proizvoda tako da se težak proizvod prvi prikaže na dnu kartona, a lakši proizvod poslednji ide na vrh. Proizvodi se mogu poređati po stilu, boji, veličini kako bi se brže odložili u prodavnici.

Nedostaci: Dok uređaji za sortiranje vrećica/džepova mogu efikasno da rukuju tvrdom robom, oni nisu pogodni za rukovanje lomljivim predmetima ili preterano velikim ili teškim predmetima.

E. Sorter za odeću na vešalici (GOH).

Uređaj za sortiranje odeće na vešalici (GOH) je na mnogo načina sličan sorteru sa kesama/džepovima, osim što umesto kesa, odeću prevoze nosači koji se nalaze na “over the head”  transporteru. Oni se prvenstveno koriste za bržu i tačniju obradu i otpremu odeće i obuće nego što je to moguće ručno ili drugim oblicima automatizovanog sortiranja.

Indukcija/ulaganje u GOH sorter se postiže ručno ili automatski dodavanjem mehaničkog uređaja koji sinhronizuje pužni transporter sa kukama, koji isporučuje vešalice do kuka dok prolaze kroz indukciono područje. Proces indukcije se takođe može integrisati sa automatskim skidačem nosača. Sistem za sortiranje odeće na vešalici ima regulator brzine, omogućavajući operacijama da optimizuju brzinu kretanja odeće, kao i brzinu indukcije.

Prednosti: Za operacije koje se prvenstveno odnose na sortiranje odeće, GOH sorter može biti veoma efikasno sredstvo za sortiranje. Ovo može dovesti do smanjenih troškova rada, smanjenog vremena obrade, povećane tačnosti narudžbine i ukupno manjeg broja grešaka. Pored toga, mehanika sistema omogućava isporuku proizvoda spremnih za skladištenje bez gužvanja.

Protiv: GOH sorteri su ograničeni na sortiranje odeće. 

7. Sorteri kutijastih i jediničnih tereta

Pored gore navedenih tehnologija, koje direktno spadaju ili u kategoriju sortera kutijastih tereta ili sortera jediničnih tereta, postoje i druge sorte koje se mogu koristiti za obe namene, u zavisnosti od potreba vašeg rada.

A. Sliding Shoe Sorter – Sorter sa “klizajućim cipelama”

Ovaj sorter je  jedan dugačak transporter na pravcu. Ima dva lanca koji nose poprečne aluminijumske letvice. Na vrhu letvica se nalaze „cipele“. Cipele su zapravo plastični blokovi. Tereti se nalaze na vrhu letvica (leže na njima), a cipele su poravnate sa jedne strane letvica (suprotna strana od traka za skretanje ukoliko su jednostrani). Ispod lamela su prekidači, po jedan na svakoj lokaciji preusmeravanja. Kada proizvod dostigne tačku u kojoj mora da se odvoji od sortera, prekidač se aktivira, gurajući proizvod sa sortera na ispravnu traku za preusmeravanje.

Tradicionalno se koriste za rukovanje kutijastim pakovanjima, ali sa rastom e-trgovine, proizvođači ovih sistema su ih sve više modifikovali da rukuju i predmetima poput polietilenskih kesa. Često se koriste u aplikacijama za pakovanje i otpremu.

Propusnost Sliding Shoe Sortera obično je u rasponu od 100-300 komada u minuti.

Prednosti: Mogu da podnesu širok spektar tipova i veličina proizvoda, uprkos tome što su se prvobitno koristili prvenstveno za kutije. Takođe su vrlo fleksibilni u aplikacijama u kojima se mogu koristiti. Zbog dijagonalnog kretanja koje stvaraju cipele dok klize da preusmere proizvod, ovi sorteri su nežni, posebno u poređenju sa drugim rešenjima.

Nedostaci: Ovaj tip sortera je skup u poređenju sa drugim vrstama sortera, ali jeftiniji od sortera sa petljom. Iako se preusmeravanja mogu dodati pri početnoj instalaciji za buduća preusmeravanja, kasnije je nepraktično dodavati preusmeravanja.

Slajding Šu Sorter u centru brze pošte D Express u Beogradu. Sistem pretpostavio, isporučio i integrisao TRASING doo

B. Sorter sa uzanim trakama – Narrow belt sorter

Uređaj za sortiranje uskih traka oslanja se na set uskih trakastih kaiševa za nošenje proizvoda. Sorteri sa uskim trakama dolaze u nekoliko varijanti, prema uglu preusmeravanja (od 30 do 90). Grupa valjaka (rolni) visokog trenja postavljenih između kaiševa za nošenje podiže se iznad nosećih kaiševa da bi zahvatila proizvod i odvela ga od sortera pod pravim uglom. Ovo može da omogući sortiranje proizvoda direktno u transportni kontejner bez ikakve ručne intervencije.

Na verzijama sa manjim uglom skretanja točkovi sa fiksnim uglom (30,45,60) se podižu između traka za nošenje i odbacuju proizvod sa sortera pod zadatim uglom. Protok za 30-45-60 obično je u rasponu od 30-100 komada u minuti, dok protok za pravougaono skretanje iznosi od 10-50 komada u minuti.

Prednosti: sorter sa uskim trakama je vrlo fleksibilno i ekonomično rešenje za sortiranje. Uređaj za sortiranje je tih i koristi minimalnu energiju.

Protiv: Iako su sorteri sa uskim pojasom fleksibilni, nisu upotrebljivi sa svim vrstama proizvoda i pri svim brzinama. Veoma mali tereti ili oni koji su nejednako ponderisani pri velikim brzinama nisu najbolje obrađeni na ovaj način. Takođe se obično ne koriste za kapacitete iznad 100 komada u minuti.

8. Alternative tradicionalnom sortiranju: autonomni mobilni roboti (AMR)

Iako su gore navedene tehnologije prvenstveno ono što padne na pamet većini ljudi koji razmišljaju o automatskom sortiranju za svoje operacije, one nisu jedine opcije koje postoje. Autonomni mobilni roboti (AMR) su još jedno rešenje za brzo sortiranje uz veliku fleksibilnost i skalabilnost.

U zavisnosti od specifičnosti vašeg poslovanja, moguće je iskoristiti AMRove od male grupe/par komada, do pune flote, kako biste dopunili ili zamenili vašu postojeću garnituru AMR-ova za sortiranje. AMR zahteva minimalnu količinu transportera (koji se nalazi na samom vozilu) i može se instalirati na skoro bilo kojoj lokaciji u vašem poslu, bez specijalnih uslova i zahteva.

Prednosti autonomnih mobilnih robota

Da li upotreba AMR-a za sortiranje ima smisla za vaše poslovanje zavisiće od specifičnosti vašeg posla. Imajući to u vidu, za odgovarajući posao ova tehnologija može doneti prednosti kao što su:

Smanjena investicija u podnu površinu

Povećana fleksibilnost i lakoća kada je u pitanju rekonfiguracija sistema

Povećana redundantnost i smanjen rizik od gašenja u celoj operaciji

9. Faktori troškova sistema za sortiranje

Jedno od najčešćih pitanja koje čujemo od preduzeća koja razmatraju automatizovano sortiranje za svoj rad je normalno: Koliko će ovo koštati?

Nažalost, ne postoji nijedan jedini broj koji je istinit u celosti; konačni trošak implementacije rešenja za sortiranje može i obično varira značajno od operacije do operacije.

Imajući to u vidu, postoji niz faktora koji će uticati na cenu vašeg sistema sortiranja. Razumevanje ovih faktora i načina na koji oni mogu uticati na vaš budžet može znatno olakšati izbor pravog rešenja za sortiranje i  rešenje za vaše jedinstvene poslovne izazove. Ovi faktori troškova uključuju:

Dužina i veličina sistema: Što je vaš sistem za sortiranje duži i/ili veći, to će više koštati njegovo postavljanje. To je zbog troškova materijala, kao i troškova rada povezanih sa implementacijom takvog sistema.

Tip sortera: Različiti tipovi sortera rade na različite načine, obično koristeći različite mehanizme ili komponente. Uopšteno govoreći, što su složenije osnovne komponente vašeg sistema, to će sistem biti skuplji.

Broj preusmeravanja ili odredišta: U vezi sa obe gore navedene tačke, što više preusmeravanja ili odredišta zahteva vaš sistem, to će biti skuplje, kako zbog materijalnih troškova, tako i zbog troškova inženjeringa.

Potreban protok: Sistemi sa većim brzinama rukovanja zahtevaju dodatni transporter za buferovanje (akumuliranje) proizvoda i specijalne indukcione sisteme kako bi se optimizovao razmak (ovo se postiže singulatorima) između tereta dok ulaze u sorter i optimizovao kapacitet.

10. Izbor pravog sistema za sortiranje za vaše potrebe

Kao što je gore prikazano, imate više različitih opcija kada je u pitanju izbor automatizovanog sistema sortiranja za vašu operaciju. Ako niste sigurni koji tip sortera ili tehnologije ima najviše smisla za vas, može vam pomoći da postavite sebi pitanja kao što su:

Koji izazovi ili operativni ciljevi vas navode da razmislite o automatskom sortiranju za početak?

Da li postoje neke druge tehnologije koje bi vam mogle pomoći da postignete ove ciljeve?

Koju specifičnu aplikaciju (prijem, komisioniranje, pakovanje, isporuka, itd.) će sistem podržavati u okviru vaše aplikacije?

Kako karakteristike proizvoda kojim rukujete (veličina, težina, dimenzije, krutost, krhkost, itd.) mogu uticati na izbor sortera?

Koja je vaša potrebna propusnost odnosno željeni kapacitet?

Da li očekujete značajan operativni rast u kratkom ili dugoročnom periodu koji će morati da se uzme u obzir?

Koliko odredišta ili preusmeravanja je potrebno?

Da li imate bilo kakvih prostornih razmatranja (kao što je mala podna površina) u koje će novi sistem morati da se uklopi?

Ako nakon što sami odgovorite na ova pitanja i dalje niste sigurni koji sistem sortiranja je najpogodniji za vaše potrebe, integrator sistema može vam pomoći da analizirate postojeće performanse i odredite najbolji put za vaše poslovanje.

 

11. Da li je uopšte automatizovano sortiranje vama potrebno?

Na kraju, odgovor na ovo pitanje zavisiće od brojnih faktora koji su jedinstveni za vaše poslovanje i industriju u kojoj poslujete. Vaši operativni ciljevi, vaš trenutni i očekivani budući nivo rasta, vaš poslovni ciklus i nivo kapitala dostupnog za ulaganje će igrati ulogu u određivanju da li automatizovano sortiranje ima smisla za vas ili ne. Razgovor sa sistem integratorom od poverenja može vam pomoći da odgovorite na ovo i druga pitanja o automatizovanom sortiranju

Sistem integrator od poverenja, kao što je Trasing, može vam biti pomoć tokom celog puta, od analize potreba do implementacije i puštanja u rad vašeg sistema za sortiranje kutija, paleta, tacni ili lodni, poštanskih pošiljaka, knjiga, igračaka, prtljaga na aerodromima i još puno toga.

0
KONTAKT TELEFON

Priprema: Trasing Media, Januar 2023.

Comments are closed.