TOP 20

Nakon 2021-e, snažne godine rasta za proizvođače automatizacije skladišta i automatizovanih sistema za rukovanje materijalima, očekivali bismo značajno hlađenje. Ali to se nije dogodilo. Neki dobavljači na ovogodišnoj Top 20 na osnovu ukupnog prihoda za 2022 jesu prijavili niži prihod, ali su drugi isto tako prikazali povećanje. I vidimo nove učesnike koji su dospeli na listu, na mestima od 10 do 20.

Ovogodišnji prihod za Top 20 iznosi ukupno 31,9 milijardi dolara, što je za 10-ak procenata iznad prihoda za 2021-u, godinu hiper rasta za dobavljače automatizacije.

Stvari su počele malo da usporavaju na celokupnom tržištu u drugoj polovini 2022. Glavne kompanije za e-trgovinu, uključujući Amazon, smanjile su potrošnju na proširenje svojih centara, što je štetilo prodaji dobavljača automatizacije. Ostali faktori koji su gušili tržište uključivali su rast, višu cenu novca i negativne uticaje rata u Ukrajini pa možemo reći da bi bez ovih ograničavajućih faktora 2022-a bila značajno iznad iskazanog nivoa.

Pozitivna strana za dobavljače automatizacije je to što e-trgovina možda nije na putanji rasta hokejaške palice (američki izraz – po obliku palice u pitanju je veliki rast u malom vremenskom okviru) kao što je bila u vremenu pandemije, ali i dalje raste u obimu i očekivanja kupaca nisu oslabila. Uz kontinuirana ograničenja dostupnosti radne snage, to ukazuje na snažnu potrebu za sve više automatizacije.

Kao i prethodnih godina, lista 20 najvećih dobavljača sistema bazira se na informacijama koje  daju sami dobavljači o svom ukupnom prihodu ¬ za sisteme, softver i usluge u vezi sa automatizacijom rukovanja teretima za prethodnu godinu (2022, za ovogodišnju listu).

Top 10

Daifuku ostaje broj 1 na listi sa 4,54 milijarde dolara godišnje prodaje, u odnosu na 4,39 milijardi dolara prihoda za 2021. godinu. Daifuku svoj stalni rast pripisuje velikom broju zaostalih porudžbina (porudžbine koje su napravljene u 2021-oj ali su izvršene i/ili naplaćene u 2022-oj) u odnosu na prethodnu godinu, snažnoj prodaji proizvođačima poluprovodnika, proširenju sistema za sektore maloprodaje i e-trgovine i poboljšanim prihodima od usluga.

Dematic, deo KION grupe u okviru svog segmenta rešenja za lance snabdevanja, zadržava drugo mesto, sa nižim prihodom u odnosu na prethodnu godinu. Njen prihod u fiskalnoj 2022. za segmentna rešenja za lance snabdevanja, preračunat iz evra, iznosio je 4,06 milijardi dolara, što je manje u odnosu na 4,29 milijardi dolara (2021. fiskalna godina) u prethodnoj godini.

Honeivell Intelligrated se popeo na 3. mesto na listi, sa prihodom od 2,33 milijarde dolara u 2022. godini, što je manje u odnosu na 2,94 milijarde dolara iz 2021. godine, ali je i dalje dovoljno za napredovanje. Honeivell vođstvo vidi dugoročan rast za rešenja za automatizaciju.

Na 4. mestu ove godine je Vanderlande, deo Tojota Advanced Logistics Group (TALG), sa 2,2 milijarde dolara prihoda. To je manje u odnosu na 2,6 milijardi dolara prijavljenih prošle godine, ali dovoljno da se pomeri za jedno mesto.

Na petom mestu sa još jednom snažnom godinom rasta je KNAPP sa 2,13 milijardi dolara prihoda u 2022. godini, u odnosu na 1,84 milijarde dolara. Kevin Reader, potpredsednik marketinga za KNAPP Severnu Ameriku, kaže da je KNAPP uspeo da raste u svim glavnim sektorima, uključujući zdravstvo, maloprodaju, hranu, modu i skladištenje i proizvodnju..

Na 6. mestu i u izvesnom smislu nova na listi je FORTNA sa 2,1 milijardom dolara prihoda. U aprilu 2022. godine, FORTNA je formirana od kombinacije MHS Globala (br. 8 na Top 20 prošle godine) i Fortne, vodećeg sistem integratora, dobavljača softvera i rešenja za rukovanje materijalima. I MHS i FORTNA su deo investicionog portfelja kompanije Thomas H. Lee Partners, koja ostaje većinski vlasnik kombinovane kompanije.

Na 7. poziciji ove godine je Murata Machinery, sa prihodima za 2022. od 1,97 milijardi dolara prema 1,78 milijardi dolara godinu ranije. Takenori Ianai, generalni direktor Murate, prokomentarisao je da je rast bio potpomognut industrijom poluprovodnika i povećana potražnja za automatizacijom skladišta među farmaceutskim veleprodajnim i maloprodajnim industrijama, ubrzana tokom Covid-19. Sa negativne strane, primetio je, nedostatak komponenti, inflacija troškova prevoza i vrednost u američkim dolarima su imali neke negativne uticaje na poslovanje.

Na 8. mestu nalazi se grupa SSI SCHAEFER, koja je u fiskalnoj 2022. godini zabeležila prihod od 1,81 milijardi evra, ili 1,93 milijarde dolara. Prema saopštenju kompanije, ključni fokus u fiskalnoj 2022. godini stavljen je na jačanje inovativnih sposobnosti grupe. Grupa je takođe nedavno potpisala ugovor o preuzimanju DS Automotion GmbH, dobavljača mobilne robotike.

Na 9. mestu je MECALUKS, sa 1,57 milijardi dolara prihoda, u odnosu na 1,17 milijardi dolara. Globalni dobavljač je poznat po svojim rešenjima za skladištenje i takođe nudi softver za upravljanje skladištem.

VITRON Integrated Logistics je na 10. mestu, sa prihodom od 1,2 milijarde dolara u 2022. godini, što je manje u odnosu na prihod iz 2021. od 1,24 milijarde dolara.

Drugo poluvreme

Na 11. mestu BEUMER grupa sa prihodom od 1,07 milijardi dolara u 2022. godini, što je pad sa 1,12 milijardi dolara. U maju 2022. grupa je kupila FAM GmbH, potez koji proširuje BEUMER-ov portfelj za odeljenje minerala i rudarstva.

Na 12. mestu novo ime na listi je Stov Robotics sa 1,04 milijarde dolara prihoda. Ponude kompanije uključuju autonomne mobilne robote sa jediničnim opterećenjem (AMR), regale, automatizovani šatl za palete, poluautomatizovani šatl za palete i šatl za kante. Prošlog maja, Stov je kupio većinski udeo u iFollov SAS-u, dobavljaču AMR-a sa sedištem u Parizu.

Broj 13 je TGV Logistics, sa 991 milion dolara prihoda, u odnosu na 924,5 miliona dolara, što je dovoljno da zadrži 13. mesto. Svisslog je br. 14, sa 827 miliona dolara ukupnog prihoda, u odnosu na 737 miliona dolara. Prema Antoniju Triošiju, generalnom direktoru Svisslog-a, uprkos ekonomskim izazovima i izazovima u lancu snabdevanja širom industrije, Svisslog je postigao snažne performanse tokom godine, premašivši svoja tri glavna finansijska KPI-ja i isporučivši rekordan broj zaostalih porudžbina. „Rafinirali smo naš pristup izlasku na tržište, jačajući našu tržišnu poziciju na strateškim tržištima, posebno u e-trgovini. Kao deo ovog strateškog fokusa, primenili smo specifična rešenja na tržištu hrane i pića (koje uključuje namirnice) koja su pomogla da se postignu rezultati rasta kompanije u 2022. godini“, kaže Trioši.

Bastian Solutions, koji je deo Toyota Advanced Logistics North America, imao je snažan rast u godini, sa 775 miliona dolara prihoda u 2022., što je povećanje sa 426 miliona dolara — dovoljno da se kompanija pomeri na 15. mesto. „U 2022. nastavili smo da vidimo pritisak na lideri u lancu snabdevanja da implementiraju tehnološke odgovore na prekide, nestašice snabdevanja i bezbednosne incidente“, kaže Greg Koner, viši potpredsednik korporativnog razvoja i marketinga.

„U Bastian Solutions tehnologija i inovacije su u osnovi našeg poslovanja, ali naša neverovatno talentovana radna snaga je učinila ovu godinu uspešnom.“

Fives Intralogistics, deo Fives grupe, nalazi se na 16. mestu sa 692,4 miliona dolara prihoda, u odnosu na 664 miliona dolara. „U godini sa značajno pogođenim lancem snabdevanja, posebno za električne i kontrolne komponente, bili smo primorani da kopamo dublje i promenimo svoje razmišljanje o tome kako snabdevamo naše sisteme, proizvode i usluge“, kaže Don Keel, predsednik i izvršni direktor, Fives Intralogistics Corp. „Ne samo da nam je ova promena omogućila da postignemo potrebne rezultate i unapredimo naše poslovanje, već je takođe postavila teren za dugoročne koristi za naše klijente i tržišta koja služimo.“

Kardek AG je došao na 17. mesto sa prihodom od 606,7 miliona dolara, u odnosu na prošlogodišnjih 514 miliona dolara. „Globalni neto prihodi od 606,7 miliona bili su 24,2% veći u odnosu na prethodnu godinu zbog stalnog povećanja potražnje za automatizacijom, proširenog portfelja rešenja kompanije Kardek i velike posvećenosti naših partnera distributera u Severnoj Americi“, kaže Mark Danavej, predsednik Severna Amerika u Kardek Remstar.

Na poziciji broj 18 je novi učesnik, Simbotic, koji je izašao na berzu 2022. Kompanija nudi rešenje za automatizaciju robotike zasnovano na veštačkoj inteligenciji za maloprodajne, veleprodajne i kompanije za proizvodnju hrane i pića. Komplet rešenja sadrži skladište velike gustine i pametne robotske ćelije na ulaznoj i izlaznoj strani skladišta kako bi se ubrzali procesi prijema i otpreme za efikasno punjenje koje generiše palete spremne za skladište.

AutoStore, poznat po svom robotskom rešenju za skladištenje zasnovanom na kocki, nalazi se na 19. mestu, sa prihodom od 583,5 miliona dolara, u odnosu na 327,6 miliona dolara. „Tim AutoStore-a je imao još jednu izvanrednu godinu, ostvarivši prihod od 584 miliona dolara, što je 78% više u odnosu na 2021. godinu, i time ostvario naš ambiciozni cilj rasta za ovu godinu“, kaže Mats Hovland Vikse, izvršni direktor. Naš Top 20 zaokružuje Element Logic AS, poznat kao veliki globalni integrator Auto- Store-a, ali se od akvizicije kompanije SDI Sistems sa sedištem u SAD u martu 2022. godine proširio na dobavljača sopstvenih proizvoda za automatizaciju u oblastima kao što je sortiranje. Prošlog decembra, kompanija je kupila nemačku softversku kompaniju S&P Computersisteme, koja proširuje softver i mogućnosti Element Logic-a.

20 najuspešnijih prema obimu plasmana izraženog u novcu

Priprema: Trasing Media, Jun 2023.

Comments are closed.