U ovom tekstu čitaoca upoznajemo sa ROI grupom.

 

ROI je skraćenica od “Rolling On Interroll” što bi u bukvalnom prevodu sa engleskog jezika glasilo “Rolanje (kretanje) po Interolu (gde se misli na Kompaniju Interroll). Ipak, značenje je malo drugačije i predstavlja kretanje po rolni koju proizvodi Interroll.

 

Ko je Kompanija Interroll? Par reči o njima: Interroll je multinacionalna kompanija, stvarni globalni lider u proizvodnji sistema za rukovanje jediničnim proizvodima, sistemima za unutrašnju logistiku (intralogistika) i automatizaciju. Osnovana 1959.god kao privatna kompanija u Nemačkoj, danas je Interol kompanija u javnom vlasništvu (vlasništvom se trguje na berzi), zapošljava 2300 ljudi u 32 poslovnice širom sveta, sa godišnjim prihodom od 560miliona šv.franaka i sedištem u San Antoniju u Švajcarskoj.

 

ROI Grupa

 

 

Ovu grupu je formirao Interol 2015. god. sa idejom da okupi najkvalitetnije male kompanije koje se bave različitim oblastima unutar intralogistike, da ih poveže na otvoren i vrlo delotvoran i angažovan način. Ovim kompanijama zajedničko je to da su sarađivale sa Interolom i pre ulaska u grupu čime je ostvarena mogućnost da Interol oceni, verifikuje i selektuje zaista najbolje male kompanije globalno. Angažujući velika sredstva i ljudstvo, Interol je stvorio ROI mrežu koja se danas sastoji od 100 kompanija iz celog sveta. Činjenica da Interol prilikom izbora članova grupe nije želeo da suprotstavlja konkurente dovela je do geografske uravnoteženosti u smislu da iz iste oblasti nikada ne dolaze dve kompanije već samo jedna, najbolja.

 

Trasing je imao čast biti pozvan u grupu na samom početku i danas je, pored kompanije TECA, Slovenia, jedina kompanija sa teritorije bivše Jugoslavije koja participira u grupi.

 

ROI okuplja svoje članove redovno ali najznačajniji događaj je svakako Globalni Samit koji se održava svake neparne godine i koji okuplja sve učesnike na jednom mestu. Barselona je bila domaćin Samita 2017e godine, a Rim 2019e godine. Samit se odvija u toku dva radna dana ispunjena predavanjima, radionicama, razgovorima, upoznavanjima i uživanjima u sjajnim ambijentima, hrani, muzici etc.

 

Koja ideja stoji iza ROI grupe?

 

Logično, ideja jeste napredak u biznisu ali na jedinstven način koji, ne postoji drugi način da se ovo kaže, ostavlja one koji nisu članovi grupe a jesu u branši – daleko iza sebe.

 

Kako to izgleda u praksi?

 

Ja (pisac ovih redova/zamenik Gen Dir Trasing-a) imam jednu malu žutu knjigu, ROI publikaciju, u kojoj se nalaze pobrojani članovi grupe. Ko su, gde su, šta im je oblast poslovanja i ekspertize, njihovi kontakti itd. Sve te kompanije su nam dostupne odmah, po najkonkurentnijim uslovima saradnje. Ne moramo ih proveravati, niti oni nas. Interol je to već učinio i pozivajući ih u grupu – apsolutno preporučio kao pouzdane, profesionalne, tačne itd. U poslu to mnogo znači. Nemerljivo praktično jer ovakav pristup nemate sa čime da poredite. 

 

Evo primera iz realnog vremena: Trasing sada ima nekoliko tekućih projekata. Najznačaniji i najveći među njima – CIAK Auto Croatia se odvija tako što obilno koristimo pomoć (čitaj vrhunske proizvode po najpovoljnijim uslovima) naših prijatelja – kompanija koje jesu članovi ROI grupe a koje nismo ranije poznavali. Sve i da smo ih poznavali ili upoznali na sajmovima, konferencijama, preporukama – bilo bi potrebno da prodje dosta vremena da bismo osvojili i potpuno poverenje i konkurentne uslove i sve drugo što čini odnos partnerskih kompanija. Dakle trenutno u odeljenju za montažu se nalaze proizvodi članova ROI grupe a koji će zajedno sa Trasingovim proizvodima činiti jedinstveni sistem koji je smislio i kreirao tim naših stručnjaka. 

 

Na slici: testiranje i podešavanje transportera.

 

Fotografija: Petar Gligorijević, VP, Trasing.

Leave A Reply