U tekstu “Predstavljamo: ICT – Intralogistički Centar Trasing” na ovom sajtu objavljenom krajem avgusta, opisali smo ICT Centar i osnovnu ideju koja nas je motivisala da ove jeseni privedemo kraju pripremu prostora i primimo prve goste. To se i desilo 6.oktobra (konferencija AutoXpress), a potom i 12-og i 13-og oktobra na sesijama “Interaktivna Intralogistika 2023”.

U ovom tekstu ćemo kratko predstaviti tri (3) događaja koji su za nama. U pitanju su intralogističke tehničko – tehnološke sesije sastavljene iz nekoliko modula. Prvi dan je organizovan u saradnji sa MarkLog agencijom iz Beograda, kao deo programa konferencije AutoXpress koja se ove godine održava po prvi put. Mi im želimo mnogo sreće u budućnosti, te da konferencija preraste u tradiciju. Više nego zanimljivog sadržaja, ova konferencija okupila je kompanije iz Regiona koje se bave poštanskim poslovima – najpre brze pošte ali i one druge, regularne. Nije potrebno posebno isticati da smo u susretu sa poštanskim kompanijama na svom terenu. 

Zajednička fotografija. Učesnici AutoXpress konferencije u Intralogističkom Centru Trasing.a

Na slici ispod vidimo “tajm lajn” odnosno podelu događaja na vremenski određeni sadržaj:

U nastavku opisujemo ukratko module koji proizilaze iz sadržaja događaja. 

Kliknite na strelicu da bi se tekst prikazao.

Automatizacija u unutrašnjem transportu kutija. Ovaj modul se odvija pokazno na dve instalirane platforme za transport i manipulaciju kutijama koje mogu biti od kartona ili plastike. Na prvoj platformi mogu se videti sve operacije u kretanju kutije – kretanje na pravcu, u krivinama, ulivanje u glavni transportni vod, skretanje pod zadatim uglovima, platforme za skretanje i sortiranje, lift za podizanje i spuštanje tereta na tri nivoa…naravno celi pokazni sistem opremljen je logičnom senzorikom i Interroll elektronikom koja radi na 24V čime se hardveru omogućava minimalni potrebni rad, time i minimalno habanje potrošnih elemenata. Druga platforma za rukovanje kutijom simulira pravac na kome se transportuju kutije, te pripremaju za skeniranje bar kodova (ili drugih obeležja) na kutijama i sortiranje kao krunu operacije. Podela trakastih transportera, ubrzavanja i singulacija tereta za stvaranje potrebnog razmaka između kutija kako bi se operacije obavljale nesmetano i bez greške, razboj skenera i platforma za skretanje/sortiranje tereta – ukratko to je ono osnovno na ovoj platformi. 

Prezenteri u ovom modulu se kolege:

Dipl.Ing Goran Atanasković

Dipl.Ing. Đorđe Momčilović

Na slici iznad: Goran.Atanasković (Trasing). Slika ispod: Đorđe Momčilović (Trasing). Modul 1

Ovaj modul vodile su kolege iz Beologistike, Bojan Ćuk (1.dan Interaktivne Intralogistike) i Bane Petronijević (2-i dan). Tema je bila srodna njihovom polju ekspertize a to je skladištenje.

Prezenteri: Bojan Ćuk, Bane Petronijević / Beologistika

Miloš Gligorijević, direktor Trasing-a i Bane Petronijević, direkor Beologistike

Automatizacijasortiranje. Modul 3 je za nas iz Trasing-a bio poslastica ali ništa manje zanimljivo nije bilo ni za naše goste. Dragi kolega Matej Jančić je ispred Interroll-a predstavio  rešenja za sortiranje i unutrašnju distribuciju materijala, okrenuta najpre distributivnim centrima ali i poštama, veletrgovcima i nadalje svima koji trebaju sortiranje značajnih količina tereta. Treba reći da je Interroll tehnološki gigant u ovoj branši, kompanija koja stvara i razvija dokazana rešenja u našem poslu. Predavanje se fokusiralo na nekoliko osnovnih tipova sortera iz Interroll portfolia, njihove međusobne razlike, prednosti, specifičnosti itd.

Prezenter: Matej Jančić, Interroll

Matej Jančić (Interroll) u toku svog predavanja /Modul 3

Digitalizacijaprikupljanje i analiza podataka. Važnost ove teme je takva i tolika da je nije moguće zaobići. U uvodnoj reči Interaktivne Intralogistike, direktor Trasing-a Miloš Gligorijević je rekao: “oni koji prikupljaju i analiziraju podatke – oni idu napred. Danas se prikupljaju velike količine podataka koje, ako se “čitaju” i kontekstualizuju pravilno, omogućavaju napredak kompanijama…”. 

Prezenteri:

Dipl.Ing Predrag Vacić, Trasing

Dipl.Ing Aleksandar Lakićević, Trasing

 

Trasing Elektro Dpt: Predrag Vacić i Aleksandar Lakićević, Modul 4

Automatizacijatransport paleta. Ovaj modul se odvija kraj pokazne platforme za kretanje i manipulaciju paleta težine do 1000,kg. U sebi sadrži sve operacije u kretanju palete kroz proces – pravac, skretanje, okretanje, šatl distribucija i lift. Prikazane su različite mogućnosti u vidu lančastog i transportera sa rolnama. Impresivna sama po sebi ova platforma prikazuje ono što mnogim kompanija treba unutar procesa.

Prezenter:

Dipl.Ing Stefan Milovanović, Trasing

Stefan Milovanović (stoji pored ograde) drži predavanje i demonstrira rad platforme koja je ograđena zaštitnom ogradom.

Izazovi, metode i nematerijalna dobit. U po redu poslednjem modulu, Miloš Gligorijević pokreće pitanja i motiviše učesnike da postavljaju pitanja o suštinskim potrebama za automatizacijom kao i konkretnim problemima u implementaciji i radu. Na jednostavan način hrabri učesnike da lakše donose odluke kao i da investicije u nove tehnologije ne moraju bti bauk, naprotiv. Mnoga poboljšanja moguća su i bez ulaganja ukoliko je “mejnd-set” odgovarajući. Ukupno, ovaj modul ima motivacionu ulogu – da budemo brži bolji i efikasniji.

Prezenter:

Dipl.Ing Miloš Gligorijević

Miloš Gligorijević, direktor Trasing-a, pored uvodnog obraćanja, prezentuje i Modul br.6

ICT - Intralogistički Centar Trasing

Nalazi se u Centralnoj Srbiji. Toponim Pojata poznat je kao saobraćajno čvorište - odvajanje puta E75 na Moravski koridor ka zapadnoj Srbiji i nastavak koridora 11 ka Nišu, Sofiji i Atini. Ova lokacija je i u bukvalnom fizičkom smislu centralna - podjednaka je udaljenost ka granicama Srbije na istoku i na zapadu a slična je i ka jugu.

 VIDEO

U više navrata smo pisali i pričali o tome šta Intralogistički Centar predstavlja za nas, i šta predstavlja za širu javnost, poslovnu i akademsku zajednicu.

Ipak, o nukleusu ideje nismo govorili.

Radi se o unutrašnjoj, iskonskoj i sasvim dečijoj potrebi da se nešto dodirne rukom, opipa i oseti površina, struktura i temperatura...da se stvori odnos prema nečemu.

Ta dečija ideja se grana i prožima kroz naš posao na način koji danas ovde pokazujemo i nama i našim gostima, ali tu ona ne prestaje već nastavlja svoj put, kroz naše promišljanje kako što bolje i preciznije spojiti ovu ideju sa poslom koji obavljamo.
Petar
Marketing

FOTO

GRUPNI FOTO

INTERAKTIVNA INTRALOGISTIKA, 1.dan
INTERAKTIVNA INTRALOGISTIKA, 2.dan
KRAJ

Priprema: Trasing Media, Oktobar 2023.

 

Kontakt: petar@trasing.co.rs

Comments are closed.